Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ υποστήριξε με συντριπτική πλειοψηφία την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου κατά του κοροναϊού που αναπτύχθηκε από τις εταιρείες Pfizer Inc και BioNTech.

Αναμένεται η τελική έγκριση

Η υποστήριξη του εμβολίου από την ομάδα των εμπειρογνωμόνων ανοίγει τον δρόμο στην FDA για την τελική έγκριση της κυκλοφορίας του σε μια χώρα που μέχρι στιγμής καταγράφει σχεδόν 285.000 θανάτους από την ασθένεια Covid-19 την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός, όπως μεταδίδει το Reuters.

Reuters

Τα μέλη της ομάδας έδωσαν 17 θετικές απαντήσεις έναντι 4 αρνητικών στο ερώτημα που τους είχαν τεθεί για το αν τα γνωστά οφέλη του εμβολίου της αμερικανικής Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BioNTech υπερτερούν των κινδύνων, ενώ καταγράφηκε 1 αποχή.

Από 16 ετών

Η χρήση του εμβολίου αφορά όλους τους ανθρώπους ηλικίας 16 ετών και πάνω.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η γνωμοδότηση της ομάδας των εμπειρογνωμόνων δεν είναι δεσμευτική. Aυτό σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη δοθεί πράσινο φως για την κατεπείγουσα χρήση του. Η FDA θα εξετάσει το θέμα εντός ημερών.

Δεν υπάρχει πάντως πρακτικά αμφιβολία ότι η ανοσοποίηση θα αρχίσει στις ΗΠΑ από την επόμενη εβδομάδα, σε πρώτη φάση στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας, όπως δήλωσε προχθές Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Υγείας Aλεξ Αζάρ.

Η επιτροπή συζήτησε διεξοδικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης – αναφυλαξίας – στο εμβόλιο αυτό, έπειτα από δύο τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Θα συνοδεύεται από προειδοποίηση

Το εμβόλιο στις ΗΠΑ θα συνοδεύεται από προειδοποίηση, τόνισε η Δρ. Μάριον Γκρούμπερ του FDA: θα αντενδείκνυται η χρήση του σε ανθρώπους που έχουν αλλεργίες σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του.

Reuters

Πάντως, ο Πολ Οφιτ, μέλος της επιτροπής, τόνισε την ανάγκη να καθησυχαστούν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα αυγά και τα φιστίκια.

Το εμβόλιο σε δύο δόσεις κρίνεται ασφαλές, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, και αποτελεσματικό κατά 95% εναντίον του νέου κοροναϊού. Η πρώτη δόση μοιάζει να αρχίζει να προστατεύει έπειτα από δέκα ημέρες, αλλά λιγότερο αποτελεσματικά από τη δεύτερη, τρεις εβδομάδες αργότερα.