Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από ένα κινεζικό υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο έδειξε ότι είναι 86% αποτελεσματικό στην προστασία των ανθρώπων από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα μιας δοκιμής Φάσης 3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πρόκειται για το εμβόλιο της κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, Sinopharm, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα.

Το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι χαμηλότερο από τα εγκεκριμένα στη Δύση εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZenecca (από 90% και πάνω), αλλά και πάλι είναι πολύ ανώτερο του ελάχιστου αποδεκτού ποσοστού του 50%.

Το εμβόλιο της Sinopharm έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε απλή ψύξη, και δε χρειάζεται βαθιά κατάψυξη όπως άλλα εμβόλια.

«Αυτό καθιστά το εμβόλιο της Sinopharm πιθανό υποψήφιο για πολλές χώρες, ειδικά σε αναδυόμενες αγορές που δεν μπορούν να αποκτήσουν αμέσως πρόσβαση σε εμβόλια από τη Δύση. Το εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, σε αντίθεση με τα εμβόλια της BioNTech / Pfizer και της Moderna. Αυτό το καθιστά ελκυστική επιλογή για αναπτυσσόμενες χώρες χωρίς προηγμένες υποδομές ψύξης εφοδιασμού», σημειώνει η Wall Street Journal.

Μερικές πληροφορίες για το εμβόλιο της Sinopharm

Οι δοκιμές για τη Φάση 3 του εμβολίου της Sinopharm που ξεκίνησαν από τον Ιούλιο. Συμμετείχαν περίπου 31.000 εθελοντές, οι οποίοι δοκίμασαν δύο εκδοχές του εμβολίου: μια που αναπτύχθηκε σε εργαστήριο στο Πεκίνο και μία σε εργαστήριο στην Ουχάν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν ανακοινώσει παλιότερα ότι το 1//3 των συμμετεχόντων πήραν το placebo, ενώ τα δύο τρίτα πήραν την εκδοχή του Πεκίνου. Ο ακριβής αριθμός των συμμετεχόντων, όμως, δεν είναι γνωστός.

Τα ΗΑΕ έχουν καταχωρήσει το εμβόλιο αυτό για έκτακτη χρήση από τον Σεπτέμβριο.

Αν και κάποιοι από αυτούς που έκαναν το εμβόλιο μολύνθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας και των ΗΑΕ το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή μέτριων και σοβαρών περιστατικών της ασθένειας.

Η ανάλυση έδειξε επίσηςότι το 99% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν αντισώματα κατά της νόσου, ανέφερε η δήλωση.

Το υποψήφιο εμβόλιο από την Sinopharm, ή την China National Pharmaceuticals Group, βασίζεται σε έναν απενεργοποιημένο ιό, που σημαίνει ότι το παθογόνο εξασθενεί για χρήση στον άνθρωπο.

«Τα αποτελέσματα της Sinopharm έρχονται σε αντίθεση με ένα άλλο κινεζικό εμβόλιο Covid-19, το υποψήφιο CoronaVac της Sinovac Biotech Ltd., το οποίο έδειξε ασαφή αποτελέσματα σε πρώιμες δοκιμές σχετικά με το επίπεδο προστασίας του», σημειώνεται.