Η Γαλλία αποχαιρετά τον Νέστορά της. Η Ευρώπη θρηνεί έναν από τους βασικούς θεμελιωτές και οραματιστές της.

Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έφυγε χτυπημένος από τον κοροναϊο σε ηλικία 94ων ετών.

Η Γαλλία, η Ευρώπη κλείνουν ευλαβικά το γόνυ σε έναν ευπατρίδη.

Δεν χάνει όμως μόνο η Γαλλία και η Ευρώπη έναν άνθρωπο που με την σοφία του βοήθησε ώστε να τεθούν οι βάσεις για τον 21ο αιώνα. Η Ελλάδα έχασε έναν από τους πρώτους Ευρωπαίους πολιτικούς που πίστεψαν σε αυτήν. Πίστεψαν στην ιδέα που είναι η Ελλάδα και αγάπησαν βαθιά την Δημοκρατία της και τις προοπτικές της.

Βαθιά χαραγμένη στο μνημονικό όλων των Ελλήνων θα μείνει η στιγμή που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας, βγαίνοντας από το αεροπλάνο που ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν είχε παραχωρήσει.

Αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος περιγράφοντας όσα θυμόταν από τις αντιδράσεις του κόσμου κατά την άφιξη του αεροπλάνου στο Ελληνικό είχε πει χαρακτηριστικά «Έρχεται! Έρχεται».

Δεν άφησε τον «Πλάτωνα να περιμένει»

Περιγράφοντας δε στην ίδια ομιλία του, την εκτίμησή του για τον φίλο του Κωνσταντίνο Καραμανλή είχε πει μιλώντας στα ελληνικά: «Σχηματίζουμε απόψε την αφοσιωμένη ακολουθία εκείνων που επιθυμούν να συνοδεύσουν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο πάνθεον της Δημοκρατίας».

Κυρίως όμως ο ντ’ Εστέν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, που μετέπειτα μετεξελίχθηκε σε ΕΕ. Ο πολιτικός που δεν ήθελε να αφήσει τον «Πλάτωνα να περιμένει», έκαμψε τις αντιρρήσεις των ομολόγων του και πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τα λόγια της μεγάλης ελληνίστριας Ζακλίν Ντε Ρομιγί που είχε χρησιμοποιήσει ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν σε μια από τις συχνές επισκέψεις του στην χώρα μας, παρακαταθήκη πολύτιμη για όλους.

«Ας πάρουν το λόγο εκείνοι που θέλουν, εκείνοι που μπορούν, να προτείνουν κάτι καλό για την πατρίδα», είχε πει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από