Δυνατή και ανεξάρτητη από την Τουρκία χαρακτηρίζει τη σχέση Ελλάδας – Κατάρ ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Αθήνα, Αμπντουλαζίζ Αλί αλ Ναάμα, ενώ στέλνει μήνυμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλ Ναάμα ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της επίτευξης ειρηνικών διευθετήσεων στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι «το Κατάρ τάσσεται είτε υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών, είτε υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Η εικόνα του Κράτους του Κατάρ που περνάει στην Ελλάδα έχει συνδεθεί άμεσα με τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ επηρεάζονται από τις σχέσεις σας με την Τουρκία;

Το Κράτος του Κατάρ συνδέεται με εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και σταθερούς δεσμούς φιλίας με όλες τις ευρωπαϊκές, αραβικές και ασιατικές χώρες. Διατηρεί επίσης εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με την Τουρκία όπως και με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι είναι λάθος να συνδέουμε τις σχέσεις Κατάρ – Ελλάδας με τις σχέσεις Κατάρ – Τουρκίας. Ειδικά όταν η στρατηγική που ορίζεται από τις κυβερνήσεις είναι αυτή που καθορίζει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών. Ως εκ τούτου έχουμε μια δυνατή και ανεξάρτητη σχέση με την Ελλάδα, η οποία διέπεται από αμοιβαίο σεβασμό και από τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα το Κατάρ εργάζεται για την περαιτέρω σύσφιγξη της υπάρχουσας εποικοδομητικής σχέσης.

Ενταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σας ανησυχεί η εξέλιξη και πώς θα έπρεπε να επιλυθεί;

Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι το Κατάρ πιστεύει στη σύναψη συμμαχιών και στην επίλυση των διενέξεων, μέσω του διαλόγου και της διαμεσολάβησης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, με στόχο την επίτευξη ειρηνικών διευθετήσεων, στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.

Το Κατάρ τάσσεται είτε υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών, είτε υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έπραξε κατά τη διάρκεια της διαφωνίας του με το Μπαχρέιν, σχετικά με την κυριότητα των νήσων Χαουάρ και την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ τους. Μετά την αποτυχία των συνομιλιών προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και επετεύχθη επίλυση του θέματος, έπειτα από αρκετά χρόνια διαφωνίας.

Ο Εμίρης του Κράτους του Κατάρ Α.Υ. Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι καλεί συνέχεια στην υιοθέτηση του άνευ όρων διαλόγου, σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα και τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, ως τρόπο επίλυση όλων των διενέξεων, συμπεριλαμβανομένου και του άδικου και παράνομου αποκλεισμού κατά της χώρας του. Η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έχουν επιβάλει από το 2017 άδικο αποκλεισμό κατά της Ντόχα. Το Κατάρ συνεχίζει να καλεί για διάλογο για την επίλυση της εν λόγω διένεξης, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της κυριαρχίας των χωρών.

Πώς αντιμετώπισε το Κατάρ την πανδημία;

Το Κατάρ έχει θέσει τη διεθνή συνεργασία και την παγκόσμια αλληλεγγύη ως το σημαντικότερο μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η προστασία της υγείας, η εξασφάλιση της ασφάλειας όλων των πολιτών, η παροχή βοήθειας σε χώρες που έχουν ανάγκη κρίθηκε από την κυβέρνηση του Κατάρ ως ύψιστη προτεραιότητα και ως εκ τούτου έχει επανειλημμένα ζητήσει την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αυτές επικεντρώνονται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολλές φιλικές χώρες (περισσότερο από 40 χώρες), που αποδεικνύουν τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ντόχα η παροχή βοήθειας προς φιλικές χώρες.

Το Κατάρ χρησιμοποίησε όλο το ανθρώπινο δυναμικό του και τα αεροσκάφη του για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων ξένων πολιτών ανά τον κόσμο. Οι Qatar Airways δεν σταμάτησαν να πετούν σε όλο τον κόσμο και μετέφεραν περίπου ένα εκατομμύριο επιβάτες στις χώρες τους με σχεδόν 100 πτήσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι τηρούνται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων τους. Παράλληλα συνέβαλαν στην επιστροφή χιλιάδων ταξιδιωτών που είχαν εγκλωβιστεί σε ξένες χώρες, λόγω της αναστολής πτήσεων, μέσω πτήσεων τσάρτερ, συμπεριλαμβανομένων και ελλήνων πολιτών.