Ατενίζοντας από το παρατηρητήριο του 2020 το μακρινό 2004 – που η πυκνότητα των γεγονότων που μεσολάβησαν το κάνει να μοιάζει ακόμα πιο μακρινό -, η μοίρα που θα επεφύλασσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στα φαραωνικά ολυμπιακά ακίνητα, τα οποία κόστισαν πολύ και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και της φθοράς του χρόνου, μοιάζει εντελώς προδιαγεγραμμένη. Τα ολυμπιακά ακίνητα επηρεάστηκαν από όλα τα κοινωνικοοικονομικά σκαμπανεβάσματα που πέρασε η χώρα. Από τα χρόνια αμέσως μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν απουσίαζε η διαδεδομένη σήμερα κουλτούρα αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και σεβασμού των χρημάτων του έλληνα φορολογουμένου.

Από τη χρεοκοπία και τα χρόνια των Μνημονίων, αλλά και από τα χρόνια των προσφυγικών ροών, όταν μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε χώρους υποδοχής και φιλοξενίας. Σήμερα, το ελληνικό κράτος, αφού πρώτα έγινε παράδειγμα προς αποφυγή, με αρνητικά δημοσιεύματα σε διεθνή ΜΜΕ, μοιάζει επιτέλους να κινείται προς την αξιοποίηση της πλειονότητας των ολυμπιακών ακινήτων, είτε από δημόσιους φορείς είτε από ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Στη βελτίωση των ολυμπιακών ακινήτων ρόλο θα διαδραματίσει το αμέσως επόμενο διάστημα η Lamda, ενώ η πολιτεία σχεδιάζει να αναβαθμίσει ενεργειακά το σύνολο των αθλητικών εγκαταστάσεων με πόρους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σπριντ από τη ΓΓΑ

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που τον καλούσε να «κάνει ταμείο» αναφορικά με τα ολυμπιακά ακίνητα, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης παραδέχτηκε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του συνάντησε μια εικόνα απογοητευτική που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν άξιζε στην εθνική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας». Στο πλαίσιο αυτοψίας που πραγματοποίησε, ήρθε αντιμέτωπος με εικόνες εγκατάλειψης, διαπιστώνοντας ότι οι περισσότερες ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις μαραζώνουν καθώς για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς. «Ενιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση», δήλωσε, δίνοντας μια σύντομη περιγραφή των προσπαθειών που έγιναν μέσα σε 14 μήνες για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Περιγράφοντας την επιχείρηση αποκατάστασης των ολυμπιακών ακινήτων με αθλητικούς όρους, ο ίδιος έκανε λόγο για «έναν διαρκή αγώνα δρόμου, έναν μαραθώνιο όπου όμως τρέχουμε με σπριντ», καθώς εργασίες που για 16 χρόνια δεν γίνονταν, τώρα ολοκληρώνονται μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Το Αθλητικό Ολυμπιακό Χωριό, που πέρασε πρόσφατα στην κυριότητα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μέχρι πριν από έξι μήνες ανήκε στον ΟΑΕΔ. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι διαδικασίες ξεκινούν από το μηδέν. Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ανω Λιοσίων μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε ένας εργαζόμενος, ούτε ένας «σεκιουριτάς». Το φιλότιμο κάποιων ομοσπονδιών μαχητικών αθλημάτων και του δήμου κρατούσε όρθιο ό,τι είχε απομείνει. Σήμερα, η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την ΚΑΕ ΑΕΚ, τον Δήμο Φυλής, το ΣΕΦ και οκτώ ομοσπονδίες μαχητικών αθλημάτων που κάνουν χρήση της εγκατάστασης, καταβάλλοντας από εδώ και στο εξής ένα τίμημα μικρό, θα οδηγήσει στην αξιοποίηση του σημαντικότερου πολιτιστικού και αθλητικού έργου της Δυτικής Αττικής.

ΟΑΚΑ

Κάτι αλλάζει στο ΟΑΚΑ

Στο ΟΑΚΑ, οι κηπουροί έκαναν δώρο στη γιορτή του νέου γενικού διευθυντή, του οικονομολόγου Κωνσταντίνου Χαλιορή, ένα εισιτήριο – άθικτο – από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 που βρήκαν κάπου στα 1.180 στρέμματα που καταλαμβάνει συνολικά η μεγαλύτερη εντός αστικού ιστού αθλητική εγκατάσταση στην Ευρώπη. Οταν ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο η νέα διεύθυνση, το ΟΑΚΑ δεν διέθετε καν οδό και αριθμό, οπότε έπρεπε να αρχίσει η προσπάθεια όχι από το μηδέν αλλά από το μείον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο νέος γενικός, με ένα κάδρο στο χέρι που απεικονίζει τον Σπύρο Λούη και το οποίο ανεσύρθη από τις αποθήκες, όπου βρίσκονται και όλα τα άρματα των τελετών έναρξης και λήξης.

Αρχικά απομακρύνθηκαν τα μπάζα, άλλαξαν τα φίλτρα στις πισίνες και κουρεύτηκε το χορτάρι που έφτανε το ύψος ανθρώπου. Μόνο από τις αποθήκες του κολυμβητηρίου πετάχτηκαν 18 κοντέινερ με σκουπίδια. Από τους 2.500 προβολείς του σταδίου άναβαν μόνο οι 50, οπότε ηλεκτρολόγοι αντικαθιστούν όλες τις λάμπες με νέες led, αντιβαλλιστικές. Αυτές τις μέρες, τρέχουν παράλληλα εργασίες «καθημερινότητας» αλλά και πιο σοβαρές που αφορούν τις υποδομές και τη στατικότητα, όπως η αλλαγή του κεντρικού αγωγού ύδρευσης, που χρονολογείται από το 1982, καθώς επίσης και οι μονώσεις των ταρατσών των κτιρίων.

Οσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, ένας από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει ότι κρύβεται εντός του ΟΑΚΑ, το Αδριάνειο Υδραγωγείο, με νερό που έρχεται από την Πάρνηθα και καταλήγει στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι, θα αξιοποιηθεί ώστε να μειωθούν τα κόστη για πότισμα και γέμισμα των 10 πισινών. Υπολογίζεται από 400.000 ετήσιο κόστος να γίνει εξοικονόμηση 75%, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα 250.000 κυβικά νερό της φυσικής πηγής. Παράλληλα, η ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος είναι προ των πυλών, βάσει μελέτης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης. Σήμερα το ΟΑΚΑ πληρώνει 2,8 εκατ. ευρώ σε ρεύμα και στόχος είναι να γίνει εξοικονόμηση της τάξης του 1,5 εκατ. Τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται το νέο Ολυμπιακό Μουσείο στο πίσω μέρος του Golden Hall και μια πύλη που θα το συνδέει με το ΟΑΚΑ.

Στόχος είναι όταν ολοκληρωθεί το λίφτινγκ του ΟΑΚΑ, που μια ομάδα ΑμεΑ βάφτισε με το χάσταγκ #Κάτι_αλλάζει_στο_ΟΑΚΑ, να παραδοθεί στους επισκέπτες, Ελληνες και ξένους, ένας χώρος όσο πιο πλούσιος γίνεται σε αθλητικά γεγονότα και πολιτιστική κληρονομιά.

Κυψέλη πολιτισμού το Κλειστό στο Γαλάτσι

Στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, αν εξαιρέσει κανείς την κατεστραμμένη οροφή από το πέρασμα του «Ιανού» τον περασμένο μήνα, η οποία θα αποκατασταθεί από την ΕΤΑΔ εντός τριμήνου, στο εσωτερικό όλα λειτουργούν ρολόι. Μέχρι το 2006 η εγκατάσταση ήταν πλήρως κατεστραμμένη, χωρίς ρεύμα και με λεηλατημένες καλωδιώσεις, όπως ενημερώνει «ΤΑ ΝΕΑ» ο δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος.

Ο ενιαίος χώρος φιλοξενεί πλέον μαθήματα κεραμικής, χαρακτικής, αγιογραφίας, κιθάρας κ.ά. Ολοκαίνουργιος είναι και ο χώρος του ανδρικού γυμναστηρίου και των ομαδικών αθλημάτων για γυναίκες. Στο ισόγειο θα φιλοξενηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, δωρεάν, οι υπηρεσίες της Εφορίας ΙΓ’. «Το στοίχημα ήταν να δώσουμε ζωή, να έρχεται ο κόσμος και να μην επιβαρυνθεί ο δημοτικός προϋπολογισμός», αναφέρει ο δήμαρχος.

Παγκρήτιο, ένα σύγχρονο γήπεδο

Σε τροχιά αναβάθμισης βρίσκεται από το 2009 και το Παγκρήτιο Στάδιο. Με αφορμή έναν φάκελο υποψηφιότητας προς την UEFA για τη διεξαγωγή δύο ευρωπαϊκών τελικών ποδοσφαίρου στο Ηράκλειο Κρήτης – που τελικά απέσυρε η ΕΠΟ -, ξεκίνησαν το τελευταίο διάστημα έργα ώστε το γήπεδο να γίνει σύγχρονο και να πληροί τις προδιαγραφές μιας τέτοιας διοργάνωσης. Μέσω ενός μνημονίου μεταξύ Δήμου, Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Περιφέρειας ολοκληρώθηκαν όλα τα έργα αναβάθμισης των χώρων του και πλέον το μόνο που μένει είναι το σκέπαστρο. Οι βλέψεις για το συγκεκριμένο στάδιο είναι να μπορεί στο επόμενο χρονικό διάστημα να φιλοξενεί όχι μόνο ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά και διεθνή αθλητικά γεγονότα.

Πώς αξιοποιεί η ΕΤΑΔ την κληρονομιά του 2004

Στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ εντάσσονται αρκετά από τα 16 ολυμπιακά ακίνητα, ο Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, το Ολυμπιακό Κέντρο Λιοσίων, το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας, το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου, το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου, το Παγκρήτιο, το Πανθεσσαλικό και το Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Στόχος του φορέα είναι να τα αξιοποιήσει μέσω της προσέλκυσης διεθνών αλλά και εγχώριων επενδυτών. Το Ιδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το κόστος μελετών και υλοποίησης ώστε να φιλοξενήσει το Κεντρικό Κτίριο Ιππασίας στου Γουδή τη γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας. Το Ολυμπιακό Κέντρο Φαλήρου με τον συναυλιακό χώρο της Πλατείας Νερού και του Τάε Κβον Ντο, τουλάχιστον προ πανδημίας, αξιοποιούνταν πλήρως με διάφορες εκδηλώσεις. Το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου αναβαθμίστηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την κάλυψη αναγκών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ και το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου προσανατολίζεται να γίνει ένα σύγχρονο μητροπολιτικό αθλητικό κέντρο. Σε λειτουργία βρίσκεται και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά. Στο Πανθεσσαλικό γίνονται εργασίες συντήρησης, ενώ το Παμπελοποννησιακό βρίσκεται σε διαδικασία ενεργειακής αναβάθμισης.