Εμμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος στον σχεδιασμό του για κατάργηση της δόμησης σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων δεν θα μπορούν πλέον να βγάλουν οικοδομική άδεια έπειτα από δύο χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου. Ωστόσο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρούν σε παραχωρήσεις-διευκολύνσεις αφήνοντας τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν αίτηση για οικοδομική άδεια – μέσα στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα των δύο χρόνων – με λιγότερα δικαιολογητικά.

Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας βρίσκεται για τις τελικές ρυθμίσεις στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής.

«ΤΑ ΝΕΑ», σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και οι επαγγελματίες (μηχανικοί, δικηγόροι, μεσίτες κ.ά.), παρουσιάζουν έναν οδηγό επιβίωσης στην εκτός σχεδίου δόμησης εστιάζοντας στις βασικές αλλαγές που έχουν – μέχρι στιγμής – καταγραφεί στο υπό επεξεργασία κείμενο σε σχέση με αυτό που είχε δοθεί για διαβούλευση.

Η… διευκόλυνση

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα που είναι μικρότερα από τέσσερα στρέμματα, προβλέπεται η δυνατότητα μέχρι την έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα δύο χρόνια από τη δημοσίευση του νέου νόμου, να μπορεί να υποβληθεί αίτηση για οικοδόμηση, ακόμη κι αν αυτή δεν συνοδεύεται από το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Τέτοια δικαιολογητικά είναι, για παράδειγμα, οι βεβαιώσεις της αρχαιολογικής και της δασικής υπηρεσίας.

Την ίδια ώρα, για την κατοικία, μειώνεται κατά 25% η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια που μπορεί να κτιστεί στις εκτός σχεδίου περιοχές. Σήμερα, στα τέσσερα στρέμματα μπορείς να κτίσεις 200 τετραγωνικά μέτρα. Με το νέο καθεστώς η… μπίλια κάθεται στα 150 τετραγωνικά μέτρα (στη διαβούλευση η έκταση ήταν 180 τετραγωνικά μέτρα).

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο μπαίνουν μέγιστα όρια: Για μέχρι τα τέσσερα στρέμματα η συνολική επιφάνεια κάλυψης είναι τα 186 τετραγωνικά και μέχρι τα οκτώ στρέμματα 258 τετραγωνικά μέτρα. Για μεγαλύτερες εκτάσεις, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται στο μισό (0,009) και με ανώτατο όριο κάλυψης τα 360 τετραγωνικά μέτρα.

Σε αυτή τη φάση – και μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από μηχανικούς και ιδιοκτήτες – από το υπουργείο Περιβάλλοντος επέλεξαν να μην κάνουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό των δρόμων με ξεχωριστά Προεδρικά Διατάγματα, αλλά αυτό να γίνει με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (κάθε περιοχής) όταν αυτά ολοκληρωθούν.

Ρυθμίσεις

Ετσι, στο μεσοδιάστημα των δύο χρόνων θα μπορεί κάποιος να κτίσει με ρυθμίσεις που θα είναι κοντά στις σημερινές. Σημειώνεται πως σήμερα, προκειμένου να κτίσει ένας ενδιαφερόμενος σε εκτός σχεδίου περιοχή, θα πρέπει το αγροτεμάχιό του, όταν αυτό υφίσταται από το 2004 και μετά, να έχει  ελάχιστο εμβαδόν τέσσερα στρέμματα και ελάχιστο πρόσωπο 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο. Ωστόσο, μέχρι τώρα, από το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχουν προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της διαδικασίας καθορισμού ενός δρόμου ως κοινόχρηστου εκτός σχεδίου.

Ολες οι νέες οικοδομικές άδειες στις εκτός σχεδίου περιοχές θα επιβαρύνονται με – επιπλέον – τέλος 5% επί του κόστους έκδοσης, το οποίο θα αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση δράσεων σε περιοχές εκτός σχεδίου.

Ωστόσο, στα εκτός σχεδίου γήπεδα (οικόπεδα) που θα βρίσκονται σε περιοχές που θα έχουν ολοκληρωθεί τα Τοπικά Χωροταξικά Σχέδια ή άλλα πολεοδομικά «εργαλεία», δηλαδή θα έχουν καθοριστεί για παράδειγμα χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και ιδίως ο συντελεστής δόμησης μπορούν να είναι, κατά maximum, ευνοϊκότεροι για τη δόμηση μέχρι και 10%, από τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού.

Στο μεταξύ, ο γενικός κανόνας σε ό,τι αφορά τον μέγιστο συντελεστή δόμησης – συμπεριλαμβανομένων και των τυχόν επιτρεπόμενων παρεκκλίσεων – είναι αυτός να ανέρχεται σε 0,18. Kαι υπάρχει μια διαβάθμιση για data centers, κέντρα ελέγχου οχημάτων (0,8), για νοσοκομεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (0,6), για κτίρια εκπαίδευσης (0,27) κ.ά.

Επιπλέον, με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, επιτρέπεται να δημιουργούνται μικρά σύνθετα τουριστικά καταλύματα και εντός εγκαταλελειμμένων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2.000 κατοίκων σε συνδυασμό με την ανάπλαση τμήματος ή του συνόλου του οικισμού.

Παράλληλα, σε βιομηχανικές περιοχές αλλά και σε μορφές Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων (ΒΕΠΕ) επιτρέπεται η οικοδόμηση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πολεοδόμησής τους υπό τις εξής προϋποθέσεις: η οικοδόμηση να γίνει σε συνεχόμενα όμορα μεταξύ τους γήπεδα, σε έκταση που δεν υπερβαίνει αθροιστικά το 20% της έκτασης, για την οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένη οικοδομική μελέτη.