Σίγησε άδοξα η φωνή της Βαρβακείου Αγοράς.

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν ο ιστορικός πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών και συνήθιζε με την σφυρίχτρα του να «τριγυρίζει» στη Βαρβάκειο Αγορά να μιλά με τον κόσμο, τους δημοσιογράφους και τους συναδέλφους του.

Επρόκειτο για μια εμβληματική μορφή της Βαρβακείου Αγοράς και έναν ιδιαίτερο αγαπητό άνθρωπο στο χώρο του.

Επί είκοσι ημέρες έδινε μάχη στην Εντατική, με τον κοροναϊό, τελικά όμως δεν τα κατάφερε και άφησε το βράδυ της Τετάρτης την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα άνθρωπο με ήθος και εντιμότητα. Ενώ ξεχώριζε και για τους αέναους αγώνες του για την ανάδειξη και αναβάθμιση της Κεντρικής Αγοράς της Αθήνας, για την προάσπιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των κρεοπωλών και παραγωγών.

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός άνθρωπος και επαγγελματίας. Γνωστός, εκτός της επαγγελματικής δράσης του και για το φιλανθρωπικό του έργο, καθώς συχνά βοηθούσε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Συγκλονισμένη η σύζυγός του – Θα ταφεί στον «παράδεισό του»

Ο 68χρονος εμβληματικός πρόεδρος της Βαρβακείου καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, λάτρευε το χωριό της συζύγου του. Τον Ελαιώνα που βρίσκεται στον Πύργο της Ηλείας. Εκεί είχε φτιάξει ένα σπίτι με πολλά λουλούδια το οποίο υπέρ αγαπούσε το έλεγε «ο παράδεισος μου», λέει η σύζυγός του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος της Βαρβακείου δεν κατέβαινε στην αγορά και το μόνο που απολάμβανε ήταν τις βόλτες με τον σκύλο του στην περιοχή της Γλυφάδας.

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης λάτρευε τη σύζυγο και τις δύο κόρες του. Με την σύζυγο του Αθανασία, ήταν μαζί πάνω από 25 χρόνια. Μαζί στα εύκολα, μαζί και στα δύσκολα.

Οι συμβουλές ακόμη για το Πάσχα

Κοντά στους καταναλωτές ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα ήταν ο Κλεάνθης Τσιρώνης.

«Τόσο το αρνάκι, τόσο το κατσικάκι», έλεγε ο πρόεδρος ενώ πάντας βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αγοράς. Στήριζε τους συναδέλφους του, ενώ έδινε και συμβουλές και σε όσους επισκέπτονταν εκείνες τις ημέρες την αγορά για να κάνουν τα ψώνια τους.

«Αρνί και κατσίκι, είναι έθιμα τα οποία δεν ξεπερνιούνται. Όμως λόγω των ειδικών συνθηκών δεν θα ανάψουμε τις ψησταριές, αλλά θα επιλέξουμε τον φούρνο», είχε πει ο πρόεδρος Κρεοπωλών επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις σχετικές απαγορεύσεις λόγω της πανδημίας οι προτιμήσεις των καταναλωτών δεν άλλαξαν.

Η Βαρβάκειος στην εποχή του κοροναϊού

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης προσαρμόστηκε αμέσως και στην νέα εποχή του κοροναϊού.

Έθεσε κανόνες υγιεινής στην πολυσύχναστη κρεαταγορά και ήταν δεχτικός στο να προσαρμοστεί στις υπάρχουσες συνθήκες καθώς τοποθετήθηκαν κάγκελα στην είσοδο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Όσοι επισκέπτονται την αγορά κρατούσαν τις αποστάσεις και φορούσαν μάσκες και γάντια και έπαιρναν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ακόμη και ο ίδιος ο εμβληματικός πρόεδρος έδινε το… σήμα για τα μέτρα προστασίας.

Ο αποχαιρετισμός του Δημάρχου Αθηναίων

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης μένει στην καρδιά και το μυαλό όλων μας για τη μαχητικότητα και τη βροντερή φωνή με την οποία υπερασπιζόταν και προέβαλλε τη δουλειά των συναδέλφων του και την αξία της Βαρβακείου αγοράς. Συνδέθηκε, όχι μόνο με την ιστορία της αλλά και με την εξέλιξη και την ανάπτυξή της. Έφυγε ένας φίλος. Ένας οικογενειάρχης και ένας έντιμος άνθρωπος. Κλεάνθη, η Αθήνα σε ευχαριστεί και σε αποχαιρετά».

Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Αθηναίων αποχαιρέτησε τον πρόεδρο της Βαρβακείου Αγοράς.

Ο Κλεάνθης Τσιρώνης μένει στην καρδιά και το μυαλό όλων μας για τη μαχητικότητα και τη βροντερή φωνή με την οποία…

Δημοσιεύτηκε από Κώστας Μπακογιάννης – Kostas Bakoyannis στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020