Ο ηθοποιός Σον Κόνερι είναι ο καλύτερος Τζέημς Μποντ όλων των εποχών, όπως αποφάνθηκαν οι σινεφίλ στη Βρετανία, πατρίδα του θρυλικού πράκτορα 007. Ο δημοφιλής Σκωτσέζος ηθοποιός επικράτησε με διαφορά σε έρευνα που έκανε βρετανικό περιοδικό.

Πρώτος ρόλος ως Τζέιμς Μποντ

Το 1962 έκανε δοκιμαστικό και κέρδισε το ρόλο του Τζέιμς Μποντ στο κατασκοπικό θρίλερ του Τέρενς Γιανγκ «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Εναντίον Δρος Νο» («Dr No»), που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ίαν Φλέμινγκ. Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας και οι δύο συνέχειές της – «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007: Από τη Ρωσία με Αγάπη» («From Russia to Love», 1963) και «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 Εναντίoν Χρυσοδάκτυλου» («Goldfinger», (1964) – ανέδειξαν τις ταινίες του Μποντ σε παγκόσμιο φαινόμενο και τον Κόνερι σε διασημότητα με διεθνή ακτινοβολία.

Ο εκλεκτός πράκτορας του κοινού

Ο καλύτερος Τζέιμς Μπόντ – και με τη βούλα του κοινού – είναι ο Σον Κόνερι. Στην έρευνα που έκανε το βρετανικό περιοδικό Radio Times, ο 89χρονος Σκωτσέζος ηθοποιός νίκησε με συντριπτική διαφορά. Με 44% έβγαλε «νοκ αουτ» τους Τίμοθι Ντάλτον, Πιρς Μπρόσναν, Ντάνιελ Κρέγκ και Τζορτζ Λέιζενμπι.

«Μάχη» έδωσε κυρίως με τον Τίμοθι Ντάλτον, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος με 32%, πρωταγωνιστής της ταινίας «The Living Daylights», το 1987.

Στην τρίτη θέση με 23% ο Πιρς Μπρόσναν, πρωταγωνιστής του «Golden Eye», το 1995.

Είχαν ήδη τεθεί εκτός μάχης, από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, άλλοι τρεις Τζεημς Μποντ. Ο Ροτζερ Μουρ, πράκτορας 007 στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Ακόμα πιο χαμηλά στις προτιμήσεις των Βρετανών ο Ντάνιελ Κρεγκ, παρότι υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ σε τέσσερις ταινίες ενώ η πέμπτη – με τίτλο «No Time to Die»- αναμένεται στους κινηματογράφους. τον Νοέμβριο.

Στην τελευταία θέση βρέθηκε ο Τζορτζ Λέιζενμπι, ο οποίος ενσάρκωσε τον Βρετανό κατάσκοπο σε μία μόνο ταινία, με τίτλο «On Her Majesty’s Secret Service».