Στα άκρα φαίνεται πως οδηγούνται οι ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, με τις τουρκικές αρχές να προχωρούν στη φυλάκιση υπαλλήλου του προξενείου των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, στο συγκεκριμένο άτομo αποδίδονται κατηγορίες για βοήθεια στην τρομοκρατική οργάνωση -όπως την αποκαλεί η Άγκυρα- του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ποιος ήταν

Σύμφωνα με δικαστική απόφαση, ο υπάλληλος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των πέντε ετών και πρόκειται για τον δεύτερο υπάλληλο της αμερικανικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη που καταδικάζεται φέτος.

Ο συλληφθείς, ο οποίος ήταν τούρκος πολίτης και εργαζόταν στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια, δύο μήνες και 15 ημέρες με την κατηγορία ότι βοήθησε την οργάνωση FETÖ του Γκιουλέν, ένα κίνημα που πιστεύει η Άγκυρα βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Τον Ιούνιο, ο Metin Topuz καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης άνω των οκτώ ετών με παρόμοιες κατηγορίες, με την κριτική από αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωναν ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να στηρίζουν την απόφαση να είναι έντονη.