Εξακολουθούν να καλπάζουν οι αριθμοί της πανδημίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ με τους ειδικούς να επαναλαμβάνουν ωστόσο σε όλους τους τόνους πως η βιασύνη στην παρασκευή του εμβολίου μπορεί να οδηγήσει σε κατώτερα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Αντονι Φάουτσι ανέφερε από την πλευρά του πως θα έχει ξεκαθαρίσει έως τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου εάν το εμβόλιο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Προέβλεψε επίσης πως εκτεταμένος εμβολιασμός δεν γίνει το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Ολα αυτά ενώ έχουν νοσήσει περισσότεροι από 42 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και 1,1  εκατομμύριο έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη Γαλλία μόνο τα ημερήσια κρούσματα έφτασαν τα 45.000. Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε πως το 16% όλων των τεστ που διεξάγονται για κορωνοϊό είναι θετικό, ένα νέο ρεκόρ και ένας αριθμός διπλάσιος από τα επίπεδα πριν από ένα μήνα. Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε προχθές σε πρώτη ανάγνωση την παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, λύνοντας έτσι τα χέρια της κυβέρνησης για τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να πάρει οριστικά το πράσινο φως στις αρχές Νοεμβρίου, δέχθηκε ωστόσο τα πυρά της αντιπολίτευσης που εξέφρασε φόβους για τις ατομικές ελευθερίες.

Στην Ιταλία, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργού Πάολο Κόντε, ενώ θετικός βρέθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα. Τα κρούσματα στη γειτονική χώρα αυξάνονται και παράλληλα ξυπνάει και ο εφιάλτης της περασμένης άνοιξης: όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν, ένα νέο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκεται μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το Μπέργκαμο, την πόλη που επιστράτευσε καμιόνια του στρατού για να μεταφέρει τους πολλούς νεκρούς της, καθώς τα δικά της νεκροτομεία και κοιμητήρια είχαν ξεπεράσει τα όρια της πληρότητας.

Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 19.000, εκ των οποίων τα 5.000 είναι στη Λομβαρδία, την περιοχή που είχε πληγεί περισσότερο την περασμένη άνοιξη όχι μόνο στην Ιταλία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων οι περιφέρειες του Βένετο, της Καμπανίας και του Λάτσιο. Η ιταλική κυβέρνηση προσπαθεί πάση θυσία να αποφύγει το λόκνταουν, προχώρησε ωστόσο στο κλείσιμο των θεάτρων, των κινηματογράφων, των γυμναστηρίων και των κολυμβητηρίων έως τις 24 Νοεμβρίου. Μπαρ και εστιατόρια δεν θα μπορούν να σερβίρουν μετά τις έξι το απόγευμα.

«Εχουμε την άποψη ότι θα υποφέρουμε λίγο μέσα στον μήνα, αλλά τηρώντας τους νέους περιορισμούς θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και πάλι τον Δεκέμβριο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Ζήτησε, επίσης, από τους πολίτες να μετακινούνται μόνον όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη επαγγελματικού χαρακτήρα, για λόγους υγείας, για έκτακτες περιπτώσεις και για την εκπαίδευση. «Ξέρουμε ότι η πανδημία προκαλεί θυμό και βαθιά αμηχανία. Υπάρχουν νέες οικονομικές ανισότητες και για τον λόγο αυτό θα στηρίξουμε άμεσα όλες τις κατηγορίες που πλήττονται από τους νέους αυτούς περιορισμούς» τόνισε, τέλος, ο ιταλός πρωθυπουργός.

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΗΠΑ

Μαύρες μέρες και καθολικές απαγορεύσεις

Δραματικήείναι η κατάσταση στην Ισπανία όπου η κυβέρνηση επέβαλε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 6 το πρωί. Η κυβέρνηση Σάντσεθ κατέθεσε επίσης πρόταση με βάση την οποία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατείνεται για ένα εξάμηνο ακόμη, δηλαδή ως τον ερχόμενο Μάιο. Μαύρες όμως είναι αυτές οι ημέρες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου καταγράφηκαν περισσότερα από 83.000 κρούσματα το Σάββατο, σχεδόν όσα και την Παρασκευή. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ, έναντι των 77.362 από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

465.319 κρούσματα Covid-19 επιβεβαιώθηκαν παγκοσμίως το Σάββατο. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως κατέγραψε, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων: την Παρασκευή τα κρούσματα ήταν 449.720 και 437.247 την Πέμπτη.