Αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων (με συνεχιζόμενη έντονη ημερήσια μεταβλητότητα), σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού διασωληνωμένων και σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων καταγράφει η 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 365 κρούσματα από 354 στην προηγούμενη έκθεση. Περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε 86 (από 88 στην προηγούμενη έκθεση), αφού ενδιάμεσα κορυφώθηκε σε 100 στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 (από 4,7).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μικρή αύξηση στο 40% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 65%.

Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί πολύ αυξημένη επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των προληπτικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Έρχεται ρεκόρ κρουσμάτων;

Την ίδια ώρα οι αριθμοί ζαλίζουν καθώς μόνο τον Οκτώβριο έχουν καταγραφεί σχεδόν 7.000 κρούσματα, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του μήνα να σπάσει και το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων που θα είναι και «μαύρο ρεκόρ».

Ειδικότερα το τελευταίο τετραήμερο υπήρξε αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων κατά 104 κάθε ημέρα.

Το «άλμα» της πανδημίας και η τάση εξάπλωσης του Covid-19 προκαλεί εξαιρετική ανησυχία στις υγειονομικές αρχές. Κι αυτό γιατί υπήρξε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων (άνω των 438) ακόμη και το Σαββατοκύριακο που θεωρείται ότι λόγω της μη καταγραφής διαγνώσεων από ορισμένα ιδιωτικά εργαστήρια κλπ, ο αριθμός αυτού του διήμερου είναι σχεδόν πάντα μικρότερος του μέσου όρου.

Με κίνδυνο τις επόμενες ημέρες να υπάρξει περαιτέρω ραγδαία άνοδος των νοσούντων, παρότι υπάρχει και σχετική αύξηση των τεστ.

 Το 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών

Ωστόσο ανησυχία στην κυβέρνηση αλλά και στους επιστήμονες προκαλεί ο αυξημένος αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Υπενθυμίζεται τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 438 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 175 στην Αττική.

«Υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός θανάτων που μας απασχολεί» τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τους 11 θανάτους σε 24 ώρες που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στη χώρα μας.

Επίσης προειδοποίησε καθώς πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων, χαμηλώνει και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Εξήγησε ότι ένα 40% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι κάτω από 60 ετών και ορισμένοι δεν έχουν προβλήματα υγείας.

Ο Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τα κρούσματα στην περιοχή είναι δεκάδες ενώ έχει πέσει πολύ χαμηλά και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων.

Σε πάνω από 20 σχολεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα και έχουν κλείσει τμήματα σχολείων. Σοβαρό είναι και το πρόβλημα σε εφήβους και νέους αθλητές με περίπου 20 κρούσματα με αποτέλεσμα να κλείσουν αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην περιοχή.

Ο κ. Δανιηλίδης κατήγγειλε ότι με εντολή του υπουργείου Παιδείας δεν ενημερώνονται για τα κρούσματα οι δημοτικές αρχές από τους διευθυντές των σχολείων και αυτό είναι λάθος.

Ανήσυχος εμφανίστηκε και ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος είπε πως οι Σέρρες είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως μπορεί να γίνει έκρηξη κρουσμάτων σε περιοχή με μηδενικά περιστατικά.

Μέχρι και πριν από 2 με 3 ημέρες τα κρούσματα είναι μηδενικά και τις τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 45. Εξήγησε ότι καθώς στις Σέρρες δεν ίσχυαν οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις εστίασης, έγινε πόλος έλξης για άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να παρατηρείται συνωστισμός τα σαββατοκύριακα.

Μεγάλη η σημασία των οριζόντιων μέτρων

Αυτό είναι το νόημα των οριζόντιων μέτρων, σχολίασε ο  κ. Γώγος. Εξήγησε ότι η εφαρμογή lockdown σε μια πόλη ή περιοχή οδηγεί τον κόσμο στη διπλανή και πως αυτό που χρειάζεται είναι οριζόντια τήρηση των μέτρων.

Οι αποστάσεις πρέπει να τηρούνται και οι μάσκες και χρησιμοποιούνται παντού, ανεξαρτήτως αν μια περιοχή είναι στο «κόκκινο» ή στο «πράσινο», σημείωσε ο κ. Γώγος.

H Βόρεια Ελλάδα στο στόχαστρο των ειδικών

Την ίδια ώρα η επιδημιολογική κατάσταση σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας είναι αυτή που μπαίνει στο επίκεντρο των ειδικών, ενώ οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή λόγω νέων εστιών έπειτα από εντοπισμό κρουσμάτων σε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, φυλακές και σώματα ασφαλείας.

 Έντονη ανησυχία για την Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση κρίνεται σοβαρή, καθώς τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της πόλης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Ενδεικτική της ανησυχίας πάντως για τη Θεσσαλονίκη είναι η δήλωση που έκανε μετά τη σύσκεψη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην οποία τόνισε ότι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην περιοχή «πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σημείωσε ότι δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα, είπε ωστόσο ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Δημοτική Αστυνομία θα αρχίσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων.

Φόβοι για lockdown στις Σέρρες, παίρνει έκτακτα μέτρα ο Δήμος

Η κατάσταση στην Κεντρική Μακεδονία είναι κρίσιμη καθώς εκτός από την Κοζάνη που είναι σε καθεστώς lockdown, τα Ιωάννινα βρίσκονται σε συναγερμό αλλά και οι Σέρρες καθώς εκεί εντοπίστηκαν αρκετά κρούσματα τα τελευταία 24ωρα.

Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, προκειμένου να αποφευχθεί το lockdown, προχωρά σε έκτακτα μέτρα.

Ο δήμαρχος ανέφερε χθες πως η κατάσταση την τελευταία εβδομάδα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και υπάρχουν φόβοι ακόμη και για τριψήφιο νούμερο κρουσμάτων, όπως είπε.

«Ο συνωστισμός σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους», υπογράμμισε ο δήμαρχος, «και η συμπεριφορά μας το τελευταίο διάστημα έδειξαν ότι δεν έχουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη στον βαθμό που πρέπει. Τα αποτελέσματα είναι να κινδυνεύουν συνάνθρωποί μας», ανέφερε χτυπώντας «καμπανάκι» στους κατοίκους των Σερρών, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Χρυσάφης γνωστοποίησε ότι με επείγουσα επιστολή προς τον ΕΟΔΥ ζήτησε να έρθει άμεσα κλιμάκιο στις Σέρρες για τη διεξαγωγή τεστ και ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οργανώθηκε στον Δήμο Σερρών ομάδα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η οποία θα αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα και θα λαμβάνει αναλόγως μέτρα. Χθες, στις Σέρρες εντοπίστηκαν 28 κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Τα έκτακτα μέτρα που αποφασίστηκαν στις Σέρρες:

  • Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και μόνον εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.
  • Καθημερινά θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και ψεκασμοί από συνεργεία του δήμου σε δημοτικά και δημόσια κτίρια, καθώς και σε αύλειους χώρους σχολείων και κύριους δρόμους στην πόλη και τα χωριά.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στα δημοτικά κτήρια.
  • Λειτουργία γραφείου ενημέρωσης για τεχνικά και διοικητικά θέματα covid στον Δήμο Σερρών.
  • Ενίσχυση της αστυνόμευσης για αποφυγή του συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
  • Εν τω μεταξύ, συνεχώς αυξάνονται και τα κρούσματα σε κλειστές δομές, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία, αλλά και σχολεία. Ειδικά στην περίπτωση των σχολείων και χθες καταγράφηκε έξαρση, με θετικούς μαθητές ή καθηγητές.

Κρούσματα και σε γηροκομεία

Στο στόχαστρο του κοροναϊού παραμένουν και τα γηροκομεία.

Σε γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο εντοπίστηκαν τρία κρούσματα σε δύο εργαζόμενες και μία ηλικιωμένη, με το προσωπικό να προχωρά χθες σε διαδικασία rapid test για να διαπιστώσει αν υπάρχουν κι άλλοι θετικοί.

Συναγερμός σήμανε και στις φυλακές στην Κέρκυρα μετά από δύο κρατούμενους που βρέθηκαν θετικοί, με αποτέλεσμα να μπουν σε καραντίνα 22 άτομα.

Κρούσματα εντοπίστηκαν και στο πυροσβεστικό σώμα με έναν πυροσβέστη στην Κρήτη να είναι θετικός, καθώς και σε στρατόπεδο στην Λαμία.