Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας κατά τη συνάντησή τους απόψε στο μέγαρο Μαξίμου.

Αντί για διερευνητικές έστειλε το Oruc Reis

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες της κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Τουρκία, δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση, ενώ από την πλευρά του ο Χάικο Μάας σημείωσε πως η Τουρκία με τη στάση της αντιβαίνει τα συμφωνηθέντα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Είχαμε συμφωνήσει με την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές. Όμως αντί για ημερομηνία, έχουμε το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν συζητάμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια σαφή επιλογή στην τελευταία σύνοδο κορυφής: Ή μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η προκλητικότητα. Η Τουρκία επέλεξε τη δεύτερη οδό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Γερμανική κατανόηση

Παράλληλα τόνισε επίσης πως θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας σημείωσε πως «αυτά που είδαμε με το άνοιγμα των Βαρωσίων και το Oruc Reis, αντιβαίνουν πλήρως στα συμφωνηθέντα. Έχω κατανόηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει ενόχληση και εκνευρισμός. Και δεν είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται η ρότα που χαράσσεται μέσω τουρκικών προκλήσεων».

Μάλιστα ο Χάικο Μάας που έφτασε στην Αθήνα από τη Λευκωσία όπου και είχε συναντήσεις με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».

Ο κ. Μάας τόνισε πως η Γερμανία και η ΕΕ στέκονται αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως «η Γερμανία συνεχίζει να είναι πρόθυμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια αναζήτησης λύσεων και κυρίως στο πλαίσιο της Προεδρίας (της ΕΕ), που έχουμε αναλάβει αυτό το εξάμηνο».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ είπε πως οι τελευταίες κινήσεις του Όρουτς Ρέις «στις αμφιλεγόμενες θαλάσσιες περιοχές του Καστελόριζου δεν είναι παρά το αντίθετο ακριβώς ενός Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».

Πρόσθεσε πως «σε περίπτωση που θα προβεί το σκάφος αυτό σε νέες έρευνες για φυσικό αέριο στις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αυτό θα αποτελεί πραγματικά σοβαρό πλήγμα στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και εκ μέρους της Γερμανίας και στις περαιτέρω εξελίξεις των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Κυρώσεις

Από το πρωί η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει με αλλεπάλληλες δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη πως υπό τις παρούσες συνθήκες με την Τουρκία να προτίθεται να στείλει το Oruc Reis 6,5 μίλια από το Καστελόριζο, δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Ουσιαστικά αυτό ξεκαθάρισε σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πλέον η Ελλάδα στην επικείμενη σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου θα θέσει θέμα επιβολής κυρώσεων, καθώς η Τουρκία με τη στάση της κάνει σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φτάσουμε μέχρι το Δεκέμβριο για να επανεξετάσουν τη στάση τους οι Ευρωπαίοι.

Σημείο μηδέν

Πάντως η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται στο σημείο μηδέν, καθώς η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και μέρος της κυριαρχίας της όπως είναι το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Φίλης στο in.gr αλλά και τα όσα δήλωσε ο υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Στέλιος Φενέκος σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την έξοδο του ερευνητικού πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κίνδυνος τετελεσμένων

«Το κρίσιμο ζήτημα είναι μέχρι πού θα φτάσει τις έρευνες το Oruc Reis και αν τελικά θα παραβιάσει τα 6-12 ναυτικά μίλια του Καστελόριζου, που είναι η κόκκινη γραμμή για την Αθήνα» είπε ο κ. Φενέκος.

Μιλώντας στον ρ/σ Θέμα ο κ. Φενέκος εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για δυναμική απάντηση της Ελλάδας στη νέα τουρκική πρόκληση λέγοντας τα εξής:

«Αν συνεχιστεί η πολεμική ρητορική, για το αν δηλαδή θα βουλιάξει ο ελληνικός στρατός το Oruc Reis, θα πρέπει είτε να το κάνει είτε να σταματήσει αυτή η ρητορική» είπε διευκρινίζοντας ωστόσο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι casus belli για την Άγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν πρέπει επ’ ουδενί επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει το Oruc Reis σε περιοχή που βρίσκεται στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, ξεκαθαρίζει ο κ. Φίλης αφού -όπως εξηγεί- αυτό θα συνεπαγόταν απώλεια του νόμιμου δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ. Με άλλα λόγια, η Τουρκία θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση εις βάρος της χώρας μας.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε το Oruc Reis εξαντλώντας προφανώς τα διπλωματικά περιθώρια, αλλά υψώνοντας ταυτόχρονα επιχειρησιακό τείχος απέναντι στο τουρκικό ερευνητικό. Η Ελλάδα δεν πρέπει επιχειρησιακά να επιτρέψει να εισέλθει σε περιοχή που βρίσκεται στα 6.5 μίλια από το Καστελόριζο. Γιατί, αν το επιτρέψουμε αυτό και αρχίσουμε να το κυνηγάμε με πολεμικά πλοία, τότε θα έχουμε αποτύχει» αναφέρει χαρακτηριστικά.