Οι Τούρκοι δεν το κρύβουν, το δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία: «Η Αμμόχωστος θα γίνει το Λας Βέγκας της Μεσογείου». Το διαλαλεί από την κατεχόμενη Λευκωσία (για να τον ακούσουν στην Αγκυρα) και ο ψευδοπρωθυπουργός των Κατεχομένων, ο εκλεκτός του Ερντογάν, που υποτίθεται ότι για χάρη του εισέβαλαν οι μπουλντόζες στον παραλιακό χώρο στα Βαρώσια, ή στο Βαρώσι, όπως το αποκαλούν οι Κυπραίοι.

Με απύθμενο θράσος ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ μπροστά από την πόλη-φάντασμα δηλώνει: «Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας», ωσάν να ήταν ποτέ αυτή η πόλη πόλη του τζόγου και των καζίνων. Και για να πείσει τους πιθανούς επενδυτές και τους πλούσιους τουρίστες να έρθουν στην πόλη που μόλις άνοιξε μετά από 46 χρόνια επικαλείται ακόμη και τη… Μέριλιν Μονρόε καθώς και τη Σοφία Λόρεν, λέγοντας πως τα Βαρώσια προσέλκυαν διασημότητες όπως αυτές τις δύο διάσημες σταρ του Χόλιγουντ. Παραμερίζοντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, υποσχέθηκε στους πατριώτες του, αλλά και στους εποίκους ότι «θα έρθουν στα Βαρώσια οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψουν».

Στρατιώτες – τουρίστες

Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι πάντοτε καλοέβλεπαν τα Βαρώσια της Αμμοχώστου. Ηθελαν να καταλάβουν όλη την περιοχή, να τελειώσουν τη «δουλειά» που άφησαν  μισοτελειωμένη τον Αύγουστο του 1974. Τότε την άρχισαν με βομβαρδισμό με βόμβες ναπάλμ και σήμερα θέλουν να την τελειώσουν με τις μπουλντόζες και με τούρκους στρατιώτες που την πρώτη ημέρα που άνοιξαν προσποιήθηκαν τους τουρκοκύπριους τουρίστες και… περιπατητές που έβγαζαν δήθεν selfies μπροστά από τις ελληνικές περιουσίες που άρπαξε ο Αττίλας.

Μαγεύονταν οι τούρκοι κατακτητές από τα κάλλη της Αμμοχώστου. Αφού εδώ και χρόνια εισέβαλαν σε ένα από τα πολλά παραλιακά πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης και το λειτούργησαν ως… στρατιωτικό  ξενοδοχείο για τους αξιωματικούς και τις οικογένειες των κατοχικών στρατευμάτων. Ηθελαν μάλιστα να εγκαταστήσουν και καζίνο εκεί, αλλά δεν τα κατάφεραν αφού δεν είχαν πελάτες. Ηταν μόνον οι αξιωματικοί με τις γυναίκες τους.

Ετσι τώρα, με την πλήρη κάλυψη του Ερντογάν, τα Βαρώσια θα «ξαναζωντανέψουν», όπως λέει και ο αποκαλούμενος «πρωθυπουργός». Θα τα μετατρέψουν σε… Λας Βέγκας. Ισως φέρουν και διασημότητες για να τα διαφημίσουν, όπως έκαναν με τα ξενοδοχεία που άρπαξαν στην Κερύνεια, τότε που έφεραν να τραγουδήσει τον σερ Τομ Τζόουνς.

Το έμβασμα του γαμπρού

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι στα Κατεχόμενα δεν γίνεται τίποτα χωρίς την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης και ειδικότερα της οικογένειας του Ταγίπ Ερντογάν. Οι μισθοί των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων πληρώνονται από την Αγκυρα. Ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαϊράκ είναι αυτός που βάζει την υπογραφή του για να φύγει το έμβασμα από την Αγκυρα προς τα Κατεχόμενα. Η Αγκυρα είναι αυτή που φρόντισε ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός της κατεχόμενης Κύπρου (με τους εποίκους), η Αγκυρα τροφοδοτεί τις όποιες βιομηχανίες, διατηρεί στρατεύματα, παρέχει νερό και ρεύμα, επεκτείνει και λειτουργεί αεροδρόμιο, ναύσταθμο, βάση των drones. Χωρίς την Αγκυρα δεν μπορούν τα Κατεχόμενα να ζήσουν ούτε μία εβδομάδα.

Τα Βαρώσια έρχονται τώρα κουτί στον Ταγίπ Ερντογάν για να δώσει μια οικονομική ανάσα στη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία. Σκοπεύει, επιμένουν οι πληροφορίες, να δημιουργήσει στην περίκλειστη πόλη πολλά καζίνα, με αίθουσες για τυχερά παιχνίδια και κουλοχέρηδες, ουρανοξύστες, μαρίνα, να ξαναλειτουργήσει το λιμάνι της, να μετατρέψει την περιοχή σε ζώνη ελεύθερου εμπορίου και σε τουριστικό προορισμό για κρουαζιερόπλοια.

«Μεγάλη μπίζνα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών. Ηδη στα Κατεχόμενα προετοιμάζονται για αυτή την μπίζνα. Σε καιρό πανδημίας αυξάνουν τις πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη με την επέκταση του αεροδρομίου της Τύμπου (Ερτζάν το λένε το παράνομο αυτό αεροδρόμιο). Και ας λένε στα Κατεχόμενα ότι θα φροντίσουν για αποζημιώσεις των ελληνικών περιουσιών που άρπαξαν

Είναι τα Βαρώσια το τουριστικό και οικονομικό φιλέτο ολόκληρης της Κύπρου. Οι Τούρκοι τώρα που το άνοιξαν, αφού έβαλαν από θαλάσσης τους ναύτες μιας φρεγάτας που συνοδεύει το «Μπαρμπαρός» να χαιρετίσουν την πόλη-λάφυρο (που άρπαξαν) με τα καπέλα τους, βάζουν τώρα περιορισμούς στους Τουρκοκυπρίους. Η πρόσβαση στην πόλη θα επιτρέπεται από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα στον «λαό και στους επισκέπτες», όπως γράφει μια ανακοίνωση στην είσοδο των Βαρωσίων.