Στις 19 Μαΐου 2020 η ελληνική αγορά σηκώθηκε όρθια με τα χέρια υψωμένα για να υποδεχθεί μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στον τομέα της τεχνολογίας. «Δράστις», η Microsoft. Εκείνη την ημέρα καθώς η χώρα έβγαινε σιγά σιγά από την καραντίνα το έγκυρο TechCrunch (https://techcrunch.com/) δημοσίευε την επιβεβαίωση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft Satya Nadella για την εξαγορά της Softomotive, μιας εταιρείας λογισμικού που ειδικεύεται στη Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διεργασιών που ιδρύθηκε το 2005 στην Αθήνα από τον Μάριο Σταυρόπουλο και τον Αργύρη Κανίνη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για μια εξαγορά της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Λίγες μέρες μόλις μετά από την ανακοίνωση της εξαγοράς (29 Μαΐου 2020) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης – όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στο primeminister.gr – «με τους ιδρυτές ελληνικών επιχειρήσεων τεχνολογίας που προσέλκυσαν ξένες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς επίσης και με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τις εμπιστεύτηκαν, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας». Ηταν εκεί τόσο οι ιδρυτές της Softomotive (Μάριος Σταυρόπουλος και Αργύρης Κανίνης), όσο και ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, της Think Silicon – εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των ημιαγωγών με έδρα την Πάτρα που εξαγοράστηκε από την Applied Materials που είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας υλικών στον κόσμο – και οι Roberto Coustas και Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος από την DeepSea – startup εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης.

Παραδείγματα

Αλλά, δεν είναι μόνο η τεχνολογία το πεδίο που η Ελλάδα πλέον προσελκύει επενδυτές και κεφάλαια. Είναι από το real estate και τον τουρισμό μέχρι τον χώρο της υγείας και τα ναυπηγεία. Μια σειρά από ενδεικτικά αλλά απολύτως χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Στις αρχές του περασμένου Απριλίου – εν μέσω πανδημίας – ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο primeminister.gr ανακοινώνει ότι η πολυεθνική Landis+Gyr, που λειτουργεί ήδη μια εξαγωγική παραγωγική μονάδα στην Κόρινθο με 500 εργαζόμενους επέλεξε την Ελλάδα αντί της Ρουμανίας που ήταν η αρχική της επιλογή για να επενδύσει στη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης ως προς την τεχνολογία μονάδας παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου που θα απασχολήσει άλλους 170 εργαζόμενους.
  • Μέσα στον Ιούλιο του 2020 ολοκληρώθηκε πλήρως το κεφάλαιο εξαγοράς της εισηγμένης εταιρείας Pasal Development με τον Ηλία Γεωργιάδη – επικεφαλής της σουηδικής Sterner Stenhus – να αναλαμβάνει πρόεδρος του ΔΣ. Ο νέος μεγαλομέτοχος της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων ελέγχει το 89% του μετοχικού κεφαλαίου της. Ο ίδιος έγινε γνωστός από την πρώτη εξαγορά σύμβασης έργου ΣΔΙΤ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πιο συγκεκριμένα, ένα χρόνο πριν (Οκτώβριος 2019) έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Sterner Stenhus και της ΑΒΑΞ για την πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας JPA AE, που έχει αναλάβει την πραγματοποίηση του έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 10 σχολείων στην Αττική.
  • Η ξενοδοχειακή επένδυση στη Μύκονο που γίνεται από την αραβικών συμφερόντων κοινοπραξία ΑGC Equity Partners, με την κωδική ονομασία The Mykonos Project, μέσω της εταιρείας Blue Iris Α.Ε. εξασφάλισε τον περασμένο Μάιο το πράσινο φως του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Η παρουσία και η δράση του CVC Capital Partners που ελέγχει τον όμιλο HHG στον χώρο της υγείας (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα κ.ά.) και διεκδικεί τον Ομιλο Vivartia, την Εθνική Ασφαλιστική και όχι μόνο…
  • Η εμφάνιση με αξιώσεις της Αμερικανικής DFC – Εταιρεία Διεθνούς Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης – που συνυπέγραψε με την ΟΝΕΧ (ελέγχει το ναυπηγείο Νεώριον στη Σύρο) επιστολή συνεργασίας με σκοπό την αγορά και ανακαίνιση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο επενδυτικός και χρηματοδοτικός βραχίονας της διπλωματίας των ΗΠΑ φαίνεται πως μας επιφυλάσσει εκπλήξεις και στη συνέχεια. Πρώτος σταθμός, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.