Σειρά νέων πληροφοριών ότι στόχος των εννιά τουλάχιστον αλλοδαπών κρατουμένων που οργάνωναν μαζική απόδραση από τις φυλακές της Κέρκυρας –όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου- ήταν πιθανόν να κρατήσουν ομήρους την διευθύντρια του σωφρονιστικού καταστήματος και την εισαγγελέα , φαίνεται να έχουν δοθεί τις τελευταίες ημέρες στους επιτελείς της ΕΛΑΣ! Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές που δόθηκαν σε αξιωματούχους κάποιος  κρατούμενος θα ζητούσε «ακρόαση» από την διευθύντρια και την δικαστική λειτουργό για θέμα αδείας από τις φυλακές ή άλλο ζήτημα πειθαρχικού χαρακτήρα, προκειμένου να τις αιφνιδιάσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κρατούμενος, πιθανόν με την βοήθεια σωφρονιστικού υπαλλήλου, ίσως  μετέφερε στο χώρο της εξέτασής του ένα από τα δύο πιστόλια που βρέθηκε από την ΕΛΑΣ στις φυλακές. Κι ακολούθως με την απειλή του όπλου κι ομήρους τις δύο κρατικές υπαλλήλους, θα επιχειρούσε μαζί με τους συνεργούς του, να φύγουν από τις φυλακές . Ώστε με αυτόν τον τρόπο –σύμφωνα με το πιθανολογούμενο σχέδιο τους- να μην επιχειρηθεί προσπάθεια εξουδετέρωσης και σύλληψης από υπαλλήλους των φυλακών ή αστυνομικούς. Πρόκειται για ένα σχέδιο που φαίνεται να είχε «δουλευτεί» για μεγαλο χρονικό διάστημα από ένα «κλειστό» γκρουπ κακοποιών που γνώριζαν όλη την δομή του σωφρονιστικού καταστήματος.

Η έρευνα της ΕΛΑΣ  στις φυλακές της Κέρκυρας (την εποπτεία είχε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στην 2η Ακτίνα στα 15 κελιά της οποίας κρατούνται 26 άτομα από τους οποίους μόνο δύο είναι ελληνικής καταγωγής και δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι και αυτοί θα συμμετείχαν στην απόδραση.

Στη διάρκεια της έρευνας   βρέθηκαν σε κρυψώνες σε κοινόχρηστους χώρους δύο πιστόλια από τα οποία το ένα είχε σιγαστήρα, γεμιστήρες, μαχαίρια, ναρκωτικές ουσίες κλπ. Ακόμη, σε κελιά βρέθηκαν δύο ξύλινα ρόπαλα, ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα. Ηδη σε ένα από τα πιστόλια βρέθηκε DNA ενός από τους κρατούμενους Αλβανούς βαρυποινίτες.

Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές οι αλλοδαποί ποινικοί-κυρίως από την Αλβανία- σκόπευαν να επιβιβασθούν σε ταχύπλοο από ερημική περιοχή του νησιού με προορισμό τα παράλια της Αλβανίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τα εν λόγω όπλα τοποθετήθηκαν στην συγκεκριμένη κρυψώνα στην διάρκεια εργασιών στις φυλακές, στις αρχές του καλοκαιριού.

Επιπλέον, ήδη ερευνάται τυχόν συμμετοχή σωφρονιστικών υπαλλήλων στην εισαγωγή των δύο πιστολιών στις φυλακές Κέρκυρας , ενώ παράλληλα εξετάζονται παλαιότερες αναφορές υπαλλήλων των φυλακών, που αρχικά είχαν θεωρηθεί αναξιόπιστες, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε εισαγωγή όπλων στο  σωφρονιστικό κατάστημα.