Δεν είναι μόνο τα «τραπεζώματα» εργασίας με θέα τον βράχο της Ακρόπολης, την οποία προκρίνει συνήθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε φορά που προσκαλεί ξένους ηγέτες και αξιωματούχους σε δείπνο εκτός Μαξίμου,  όπως τελευταία έκανε με τους ομολόγους του από την Αλβανία Εντι Ράμα και τη Βόρεια Μακεδονία Ζόραν Ζάεφ, χωρίς προηγουμένως να τους έχει υποδεχτεί στο γραφείο του.

Είναι πλέον και η «οικογενειακή διπλωματία» που ευνοεί – πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε γεύμα εργασίας με συνεργάτες – τις χαλαρές συζητήσεις… μεταξύ τυρού και αχλαδίου (κατά την γαλλική έκφραση «entre la poire et le fromage»), χωρίς αυστηρά πρωτόκολλα, μικρόφωνα, διερμηνείς και γραβάτες.

Αυτή που έρχεται στο προσκήνιο μετά τα δύο βράδια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο πατρικό του Πρωθυπουργού στο Ακρωτήρι, σε μία επίσκεψη που συνολικά συνοδεύτηκε και από άλλες ιδιαιτερότητες. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός δίνει μια… ιδέα για τη σημασία που φαίνεται να αποδίδει στην «οικογενειακή διπλωματία» – πέραν του συνήθους μότο του «πρώτα κερδίζουμε αξιοπιστία και έπειτα ζητάμε» σε ό,τι αφορά τις διεθνείς επαφές του – αφού αντίστοιχες κινήσεις έχουν γίνει και με τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, αν και χωρίς να υπάρξουν στο πρόγραμμα διανυκτερεύσεις.

Στα Χανιά

Πάντως στα πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δεν ακούστηκε περίεργη η απόφαση του Μητσοτάκη να ανοίξει το σπίτι της οικογένειας στα Χανιά για τη φιλοξενία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και της συζύγου του Σούζαν Πομπέο, επαναφέροντας αντίστοιχα στιγμιότυπα του παρελθόντος και πάλι από την αυλή του ίδιου σπιτιού στα Χανιά – τη δεκαετία του ’90: τότε που ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ είχε υπάρξει φιλοξενούμενος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι και τότε που η Μαρίκα Μητσοτάκη έστρωνε τραπέζι (με τα ντολμαδάκια της) για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τη σύζυγό του Μπάρμπαρα.

«Ρίχνει το βάρος στη σφυρηλάτηση προσωπικών δεσμών. Η εμπιστοσύνη μετράει…» σχολίαζαν λακωνικά συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μόλις έγινε γνωστή η φιλοξενία του ζεύγους Πομπέο στην Κρήτη και όχι στην αμερικάνικη πρεσβεία. Και έλεγαν επιπλέον ότι ο Πρωθυπουργός έχει στενή προσωπική σχέση με τον Πομπέο (με τακτικές συνομιλίες) τον τελευταίο χρόνο, από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο αμερικανός υπουργός είχε επισκεφθεί την Αθήνα και οι δύο τους είχαν περάσει αρκετές ώρες μαζί «πέραν του επίσημου προγράμματος».

Το «ευχαριστώ» του Πομπέο

Αυτή τη φορά δόθηκαν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για πριβέ συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης, συνοδεία τσικουδιάς και παραδοσιακών εδεσμάτων – όπως καλτσούνια, χωριάτικη σαλάτα και γιουβέτσι. «Από μόνη της μια επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών αποτελεί πολιτικό γεγονός» έλεγε ο Μητσοτάκης στα στελέχη του μία ημέρα αφότου είχε ξεπροβοδίσει το ζεύγος Πομπέο, υπογραμμίζοντας πάντως και το ζεστό κλίμα που συνολικά χαρακτήρισε την επίσκεψη σε μία κρίσιμη συγκυρία για τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οσο για τις λεπτομέρειες της ατζέντας των συζητήσεων, πολλές από αυτές μένουν συνήθως στο τραπέζι της «οικογενειακής διπλωματίας», χωρίς καν να φτάνουν στα αφτιά των στενών συνεργατών. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό «ευχαριστώ» – γραμμένο στα ελληνικά – προς τον Πρωθυπουργό μέσα από το Τwitter του Μάικ Πομπέο και η φράση «η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας βασίζεται σε ένα ισχυρό θεμέλιο δεσμών μεταξύ ανθρώπων» μάλλον επιβεβαιώνει ότι ο αμερικανός υπουργός πιθανότατα απόλαυσε τη φιλοξενία με θέα τη θάλασσα της Σούδας. Και αν κανείς μπορεί να υποθέσει κάτι, είναι ότι ο Πρωθυπουργός θα αισθάνεται πλέον μεγαλύτερη ευκολία να τον καλέσει απευθείας, όποτε χρειαστεί, στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου.

Η φιλοξενία του Νετανιάχου

Αντίστοιχο χτίσιμο σχέσης, πέραν της πολιτικής «χημείας» που θα πρέπει προφανώς να υπάρχει, έχει καταγραφεί και ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στις αρχές του χρόνου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα για την υπογραφή του αγωγού EastMed και μερικούς μήνες μετά ακολούθησε η επίσκεψη του Μητσοτάκη στο Ισραήλ (η πρώτη εκτός χώρας, μετά την καραντίνα), που είχε «κλειδώσει» σε πανηγυρικό τηλεφώνημα για τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ιερουσαλήμ, ο φωτογραφικός φακός είχε αρχίσει ξαφνικά να ακολουθεί και τους υιούς Μητσοτάκη και Νετανιάχου, Κωνσταντίνο και Αβνερ. «Family diplomacy…» έλεγαν και τότε πρόσωπα του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, ως απάντηση σε όσους αναρωτιούνταν γιατί ο υιός του Πρωθυπουργού είχε ακολουθήσει την κυβερνητική αποστολή στο Ισραήλ για να παρευρεθεί τελικά στο ιδιωτικό δείπνο που παρέθεσαν ο Μπενιαμίν και η Σάρα Νετανιάχου. Τότε, το «ευχαριστώ για τη θαυμάσια φιλοξενία» είχαν απευθύνει ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη, αποχωρώντας από το σπίτι του ισραηλινού πρωθυπουργού.