Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι στιγμής είναι γεμάτη εκπλήξεις. Κανείς όμως δεν περίμενε τη «βόμβα» που έσκασε την Παρασκευή: ότι ο ίδιος και η Μελάνια είναι θετικοί στον κοροναϊό. Παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων του Λευκού Οίκου, ο ιός βρήκε τον τρόπο να «τρυπώσει» στο Οβάλ Γραφείο και να μολύνει τον ίδιο και τη Μελάνια Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τέθηκε σε καραντίνα καθώς βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό. Επί μήνες είχε υποτιμήσει τη σοβαρότητα της επιδημίας, αποφεύγοντας να φορέσει μάσκα, επικρίνοντας άλλους που φοράνε και πραγματοποιώντας μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις με τους υποστηρικτές του να παρίστανται χωρίς να φορούν μάσκα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, παρά τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών.

Τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έχουν πάρει φωτιά, ιχνηλατώντας κάθε κίνηση του Αμερικανού προέδρου τις περασμένες ημέρες. Δοθέντος ότι απομένει ένας μήνας από τις εκλογές, ο Τραμπ είχε κάθε μέρα ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα, έχοντας επαφές και συναντήσεις με πολύ κόσμο. Την περασμένη Τρίτη, εξάλλου, διεξήχθη και το debate με τον αντίπαλο του, Τζο Μπάιντεν.

Η εστία υπερμετάδοσης

Στο στόχαστρο των ειδικών που ιχνηλατούν τις επαφές του Τραμπ έχει βρεθεί εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία ανακοίνωσε ποιο πρόσωπο επέλεξε για να καταλάβει την έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο που άφησε κενή ο θάνατος της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Η εκδήλωση αυτή φαίνεται πως έγινε εστία υπερμετάδοσης του ιού: στον περίφημο κήπο του Λευκού Οίκου (Rose Garden) μαζεύτηκαν τουλάχιστον 200 άτομα για να ακούσουν τον Τραμπ να ανακοινώνει την υποψηφιότητα της Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Τα μέτρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν τουλάχιστον χαλαρά και μέχρι στιγμής τουλάχιστον τρία άτομα που παρευρέθηκαν σε αυτήν βρέθηκαν θετικά στον ιό: δύο γερουσιαστές και ο πρόεδρος ενός πανεπιστημίου.

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ ξαναβρέθηκε στο Rose Garden, όπου έκανε ανακοινώσεις για διανομή τεστ για τον «κινεζικό ιό», όπως του άρεσε να αποκαλεί τον Covid-19.

H ημέρα του debate – Όταν ο Τραμπ κορόιδεψε τον Μπάιντεν για τις μάσκες του

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν έτοιμος για την πρώτη του τηλεμαχία με τον Τζο Μπάιντεν.

Μπήκε στο Air Force One για να πετάξει στο Οχάιο, όπου διεξήχθη το debate. Μαζί του ήταν… όλοι οι άνθρωποι του προέδρου: η σύζυγός του, τα ενήλικα παιδιά του, οι πιο κοντινοί του συνεργάτες. Ανάμεσά τους και η Χόουπ Χικς, η πρώτη που βρέθηκε θετική στον ιό. Πάλι κανείς τους δεν φορούσε μάσκα.

Κατά τη διάρκεια της κωμικής – αν μη τι άλλο – τηλεμαχίας, ο Τραμπ ειρωνεύτηκε τον Μπάιντεν επειδή εμφανίζεται παντού με μάσκα.

«Όταν χρειάζεται φοράω μάσκα. Δεν φοράω τις μάσκες όπως αυτός», είπε δείχνοντας τον Μπάιντεν και συνέχισε, «Κάθε φορά που τον βλέπεις φοράει μάσκα. Μπορεί να μιλάει σε κάποιον στα 60 μέτρα απόσταση και φοράει τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει ποτέ».

«Οι μάσκες κάνουν μεγάλη διαφορά» επισήμανε με σοβαρότητα ο Μπάιντεν, εξηγώντας πως οι ειδικοί λένε ότι αν όλοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις, θα μπορούσαν να σωθούν 100.000 ζωές μέχρι τον Ιανουάριο.

Πότε ο Τραμπ άρχισε να αισθάνεται τα πρώτα συμπτώματα

Την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος συνέχισε κανονικά την προεκλογική του καμπάνια: εμφανίστηκε σε ιδιωτική εκδήλωση δωρητή της καμπάνιας και σε ανοιχτή ομιλία στο Duluth.

Ως συνήθως, συναναστράφηκε με πάρα πολλά άτομα και κατά την προεκλογική του εκδήλωση, ούτε ο ίδιος ούτε οι υποστηρικτές τους φορούσαν μάσκα – για αποστάσεις ούτε λόγος.

Εκείνη την ημέρα, η Χικς άρχισε να μην αισθάνεται καλά: είχε βήχα και πονοκέφαλο. Μπήκε αμέσως σε καραντίνα, αλλά παρόλο που αυτό έγινε γνωστό στο Τραμπ, συνέχισε κανονικά το πρόγραμμά του – επιδεικνύοντας «ύβρη», όπως σχολιάζει ο Guardian.

Πάντως και ο Τραμπ φάνηκε καταβεβλημένος, όπως ανέφεραν άτομα από τον περίγυρό του στο Bloomberg. Οι περισσότεροι απέδωσαν την κούρασή του στο απαιτητικό πρόγραμμα της προεκλογικής του καμπάνιας.

Αυτό, βέβαια, δεν φάνηκε να εμποδίζει τον ηγέτη των ΗΠΑ: πέταξε το ίδιο βράδυ σε εκδήλωση σε γκολφ κλαμπ, όπου μίλησε στον κόσμο και – πάλι χωρίς μάσκα – συναναστράφηκε με τους καλεσμένους.

Την Πέμπτη, όλα συνέχισαν κατά το πρόγραμμα. Ο Τραμπ έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη στο αγαπημένο του Fox News – η φωνή του, όμως, ακουγόταν σαν να είχε «κλείσει».

Το θετικό τεστ και η μεταφορά στο νοσοκομείο

Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό μέσω Twitter. Οι παρατηρητικοί πρόσεξαν ότι ο «κινεζικός ιός» (China virus) είχε ξαφνικά γίνει Covid-19…

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο, αφότου διαγνώστηκε με κοροναϊό, ακολούθησε η εσπευσμένη μετάφορά του με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Με την ηλικία του αμερικανού προέδρου, μεταξύ άλλων, να αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, όλα τα διεθνή ΜΜΕ έστρεψαν το βλέμμα τους στον Λευκό Οίκο από τη στιγμή που το ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε στον κήπο της προεδρικής κατοικίας για να παραλάβει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τις στιγμές στις ΗΠΑ να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Την ανησυχία πάντως ήρθε να επιτείνει δήλωση συμβούλου του Τραμπ ότι συντρέχει λόγος ανησυχίας για την υγεία του. «Είναι σοβαρό» ανέφερε συγκεκριμένα στο CNN, προσθέτοντας πως ο Τραμπ είναι καταβεβλημένος. Είναι πολύ κουρασμένος και αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αναπνοή, είπαν από την πλευρά τους ανταποκριτές του αμερικανικού δικτύου.

Οι περιγραφές αυτές έρχονται να προστεθούν στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από την πρώτη στιγμή ότι ο «πλανητάρχης» θορυβήθηκε μετά τη διάγνωσή του και ανησυχούσε όλο και περισσότερο όσο περνούσε η ώρα, καθώς εμφάνισε συμπτώματα, όπως πυρετό. Λέγεται, δε, ότι ο Τραμπ μισεί τα νοσοκομεία και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να μην χρειαστεί να διανυκτερεύσει ποτέ σε κρεβάτι νοσηλείας.

Ο ίδιος ο Τραμπ φρόντισε να κάνει δήλωση ανακοινώνοντας στον αμερικανικό λαό την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και διαβεβαιώνοντας τους πολίτες των ΗΠΑ ότι αισθάνεται καλά.

Εμφανίστηκε δε στο μήνυμά του με κοστούμι και γραβάτα, με τους επικοινωνιολόγους του να θέλουν να στείλουν καθησυχαστικό μύνημα στους πολίτες και στις αγορές. Κατά την επιβίβασή του στο ελικόπτερο ο Τραμπ φορούσε όμως και μάσκα, μέτρο προστασίας που αν είχε υιοθετήσει από την αρχή, όταν ακόμη αμφισβητούσε την σοβαρότητα της ασθένειας, μπορεί να τα είχε αποφύγει όλα αυτά.

«Πηγαίνω καλά, νομίζω»

Τις πρώτες δηλώσεις του από το νοσοκομείο έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη εισαγωγή του, το βράδυ της Παρασκευής.

Αν και σύμβουλός του νωρίτερα έκανε λόγο για μεγάλη σοβαρότητα της κατάστασης, σημειώνοντας πως ο Τραμπ είναι καταβεβλημένος, με μια λιτή ανάρτηση στο Twitter ο «πλανητάρχης» εκφράζει την αισιοδοξία για την πορεία της υγείας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πηγαίνω καλά, νομίζω».

Μάλιστα, απευθυνόμενος σε όσους στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης και ταχείας ανάρρωσης -από υποστηρικτές μέχρι πολιτικούς αντιπάλους- τους ευχαριστεί. «Σας ευχαριστώ, σας αγαπώ».

Παίρνει «κοκτέιλ» πειραματικού φαρμάκου με ρεμδεσιβίρη

Μήνυμα για την κατάσταση της υγείας του στέλνει, δε, και ο γιατρός του Τραμπ, διαβεβαιώνοντας πως «πηγαίνει πολύ καλά», ενώ ενημερώνει πως του χορηγήθηκε ρεμδεσιβίρη.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Kayleigh McEnany, ανήρτησε στο Twitter ενημέρωση από τον ιατρό του αμερικανού προέδρου.

«Το απόγευμα, σε συνεννόηση με ειδικούς από το Walter Reed και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, πρότεινα τη μεταφορά του προέδρου στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed για περαιτέρω παρακολούθηση. Σήμερα το απόγευμα, με χαρά αναφέρω ότι ο πρόεδρος τα πάει πολύ καλά. Δεν χρειάζεται συμπληρωματικό οξυγόνο, αλλά σε συνεννόηση με ειδικούς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία με χορήγηση ρεμδεσιβίρης. Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο και ξεκουράζεται».

Νωρίτερα, ο γιατρός ανακοίνωσε ότι στον Τραμπ χορηγήθηκε επίσης πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων. Ειδικότερα, έλαβε δόση 8 γραμμαρίων ως προληπτικό μέτρο, ενώ του χορηγήθηκε ψευδάργυρος, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μεταλατονίνη και ασπιρίνη.