Την ανάγκη να συνεχίσουν τα καλά δείγματα γραφής από την Τουρκία επισημαίνει η ελληνική διπλωματία λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου όπου θα εξεταστεί μεταξύ άλλων εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, φαίνεται πως απομακρύνεται το θέμα της επιβολής κυρώσεων, καθώς τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ πιέζουν για την έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου.

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα» ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του ΣΕΥ κατά τη διάρκεια του οποίου η Λευκωσία επέμεινε σε βέτο για τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου», παραπέμποντας το ζήτημα για το Συμβούλιο αρχηγών.

«Το ζητούμενο που θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες είναι με ποιον τρόπο ενεργοποιούνται πιθανές κυρώσεις, εάν η Τουρκία δεν συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά που δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες για αποκλιμάκωση» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δίνοντας το στίγμα της ελληνικής πλευράς.

Μάλιστα  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχεδόν προανήγγειλε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών ότι είναι θέμα χρόνου Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου και πως η μόνη ουσιαστικά εκκρεμότητα είναι το αν θα αυτό θα συμβεί πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Κοντά στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών

«Θα κάνουμε ανακοινώσεις όταν πραγματικά κλειδώσει αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε, όμως, σε ένα καλό κλίμα. Είμαστε κοντά στην επανάληψη διερευνητικών επαφών. Αλλά το πόσο σύντομα θα γίνει αυτό, εξαρτάται και από τους δύο -και από την Ελλάδα και από την Τουρκία. Είμαστε σε ένα καλό κλίμα συζητήσεων. Όταν θα έχουμε κάτι έτοιμο, θα το ανακοινώσουμε» δήλωσε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας.

Γερμανική «έκκληση» για ελληνοτουρκικές συνομιλίες

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα φαίνεται πως αρκετοί ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ πιέζουν προς την κατεύθυνση να ξεκινήσει άμεσα απευθείας διάλογος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Στο πλαίσιο αυτό, την έκκληση του Βερολίνου για αποκλιμάκωση της έντασης και απευθείας διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβε χθες ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν έχει να αναφέρει κάποια πρόοδο στην διαμεσολαβητική προσπάθεια της καγκελαρίου ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη, επισημαίνοντας: «Η έκκλησή μας παραμένει, για αποκλιμάκωση, διάλογο, επίλυση των επίμαχων προβλημάτων με απευθείας συνομιλίες. Αυτό στηρίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προσωπικά η καγκελάριος με συζητήσεις που διεξάγει».

Μισόλογα για τις κυρώσεις

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν θα δώσει «ενδιάμεσο αποτέλεσμα» ενόψει της Συνόδου.

Κληθείς μάλιστα να αναφερθεί σε ενδεχόμενη τριμερή συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων, τόνισε ότι ούτως ή άλλως συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο δεν ανακοινώνονται.

Τριμερής Μέρκελ και Μισέλ με Ερντογάν…

Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τηλεδιάσκεψη, σήμερα Τρίτη, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν επιβεβαιώνω κανένα προγραμματισμένο ραντεβού και μιλάω για συνομιλίες αφού έχουν πραγματοποιηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάιμπερτ.

Επισημαίνεται ότι η εφημερίδα Sabah στην ηλεκτρονική της έκδοση σημειώνει ότι στις διεργασίες είχε αναφερθεί σε  συνέντευξή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν επισημαίνοντας ότι ο Τ. Ερντογάν είχε συνομιλίες με τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας, αρκετές επαφές με την κυρία Μέρκελ και τον κ. Μισέλ.

«Στόχος αυτών των επαφών είναι να μειωθεί η ένταση στην περιοχή. Έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Καλίν.

Νέα «πυρά» Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτοξεύοντας έμμεσα πυρά κατά της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «εκείνοι που προσπαθούν να αγνοήσουν την Τουρκία και να επιβάλλουν τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, έρχονται [τώρα] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά δεν πρέπει να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας, θέλουμε διάλογο με δίκαιες προτάσεις, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αποφύγουμε κανένα αγώνα. Ο αγώνας μας ξεκίνησε πριν 2.000 χρόνια» σημείωσε.

«Ας δουν την πρόσφατη ιστορία μας… Όσοι υψώνουν ανάστημα μπροστά μας θα πέσουν με την πρώτη φουρτούνα σαν τα κούφια δέντρα. Ο λαός μας ξέρει να πληρώνει το τίμημα» κατέληξε.