Ιδιαίτερα τρομακτικές είναι οι πρώτες καταγραφές από τις ζημιές που άφησε πίσω του ο «Ιανός» στην Λαμία, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν την άντληση νερών από πλημμυρισμένα υπόγεια.

Ο δήμαρχος Λαμίας, Θύμιος Καραΐσκος, βρίσκεται στους δρόμους από το μεσημέρι, μαζί με τον μηχανισμό του δήμου και βαριά χωματουργικά μηχανήματα. «Δίνουμε προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν έχει όμως τίποτα τελειώσει ακόμα. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η νύχτα είναι μακριά» σημειώνει με το βλέμμα στον Σπερχειό ποταμό, αλλά και σε χειμάρρους γύρω από την Λαμία, που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα.

Σε αρκετά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας έχουν νοιώσει για τα καλά στο» τους το αποτύπωμα του «Ιανού», καθώς καταστράφηκαν υποδομές οι οποίες λύγισαν στη τεράστια ορμή των υδάτων.

Ο δρόμος Λαμίας – Καρπενησίου, λαβωμένος σε αρκετά σημεία, παραμένει αποκλεισμένος, και η συγκοινωνία προς το Καρπενήσι γίνεται μέσα από διάφορους βοηθητικούς δρόμους που μπορέσαν να ανασάνουν. Πολλά χωριά παραμένουν στο σκοτάδι, μετά από συνεχόμενες διακοπές του ρεύματος όλο το απόγευμα.

Οι μεγάλες ζημιές εντοπίζονται στα χωριά Λιανοκλάδι, Ζηλευτό, Καστρί, Γραμμένη, Παλιούρι, Λουτρά Υπάτης, Μεξιάτες, Στύρφακα κ.α.. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στα συγκεκριμένα χωριά έχει μεταφερθεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, χωματουργικά μηχανήματα του δήμου και της Περιφέρειας που ρίχνουν το βάρος κυρίως σε απεγκλωβισμούς. Όπως σημειώνουν οι πυροσβέστες, «οι αντλήσεις σε πλημμυρισμένα υπόγεια μπορούν να περιμένουν, καθώς από την μια πλευρά απομακρύνουμε τα νερά και από την άλλη μπαίνουν καινούργια».

Η Λαμία στο μάτι του κυκλώνα

Νέος συναγερμός χτύπησε μετά τις 10 το βράδυ γύρω από την Λαμία και ιδιαίτερα στην βόρεια πλευρά της, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται περισσότερο στα ανατολικά και βόρεια της πόλης.

«Θα είναι μακριά η νύχτα» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καρακάτζας, καθώς δέχεται νέα μηνύματα για εγκλωβισμό οχημάτων στο χωριό Λυγαριά στα βόρεια της Λαμίας, όπου φούσκωσε ένας χείμαρρος που διέρχεται από εκεί. Όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες και ανατολικά της Λαμίας, και προς την περιοχή της Στυλίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ