Η πανδημία της Covid-19 θα μπορούσε να κοστίσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχει ήδη παρακινήσει περισσότερες από 150 ενώσεις να ζητήσουν τη βοήθεια της FIFA, τόνισε ο Όλι Ρεν σε δηλώσεις του.

Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος προεδρεύει της διαχείρισης του φακέλου Covid-19, στο πλαίσιο της FIFA ήταν ξεκάθαρος σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ομοσπονδία.

Αυτή η εκτίμηση καλύπτει ολόκληρη την οικονομία του ποδοσφαίρου, δηλαδή 211 συνδεδεμένες ομοσπονδίες της FIFA, συμπεριλαμβανομένων ανδρικών ομάδων και τμημάτων υποδομής, εξήγησε ο Ρεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς, είπε: «Το ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής υπέφερε αρκετά βαριά, σε μια ήπειρο που πλήττεται σκληρά από την πανδημία, ακόμα κι αν σε απόλυτους όρους η Ευρώπη υπέστη τις περισσότερες απώλειες».

Και πρόσθεσε ο Φινλανδός: «Πάνω από 150 ενώσεις-μέλη έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το σχέδιο βοήθειας της FIFA, με επιχορηγήσεις και δάνεια 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η βοήθεια δεν περιορίζεται χρονικά και στοχεύει να επιτρέψει στις ομοσπονδίες να ξεπεράσουν αυτήν την κρίση μακροπρόθεσμα, έτσι άλλες χώρες μέλη θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τα χρήματα αργότερα».

Η FIFA σχεδιάζει να χορηγήσει σε κάθε ομοσπονδία, εντός του Ιανουαρίου το 2021, 1,5 εκ. δολάρια. Επιπλέον, κάθε ομοσπονδία θα μπορεί επίσης να υποβάλει αίτηση για άτοκα δάνεια ύψους έως 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητες, όπως επανεκκίνηση διαγωνισμών και εφαρμογή πρωτοκόλλων επανέναρξης.

Ο Ρεν επέμεινε, επίσης, ότι η χρήση των κονδυλίων θα παρακολουθείται στενά: «Η διαφθορά δεν έχει θέση στη FIFA. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι το ταμείο χρησιμοποιείται για τους σωστούς σκοπούς».

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουλίου, η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) υπολόγισε τον οικονομικό αντίκτυπο της Covid-19, στα έσοδα μόνο των ευρωπαϊκών ομάδων, σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπολογίζοντας τις αγωνιστικές περιόδους 2019-20 και 2020-21.

«Πολλοί σύλλογοι διακινδυνεύουν την ύπαρξή τους» υπογράμμισε ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και το ECA, εξηγώντας ότι ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η οικονομική «συστολή» ενός τομέα, που έχει δει τις πηγές εισοδήματός του να αυξάνουν για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από