Μία ώρα νότια του Λονδίνου, στο Κεντ, βρίσκεται το Τσάρτουελ, η βίλα όπου διαδραματίστηκε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του Ουίνστον Τσόρτσιλ – συγκεκριμένα, από το 1924 έως το 1964. Είναι ο τόπος όπου γευμάτιζε και συναντούσε τους πολιτικούς εταίρους του, που σχεδίαζε τις εκστρατείες του, που δραπέτευε από την ένταση κάνοντας τις αγαπημένες του ασχολίες. Ζωγραφίζοντας, γευματίζοντας με φίλους του, καπνίζοντας πούρα, πίνοντας μπράντι, ουίσκι, χτίζοντας με τα χέρια του δωμάτια για επέκταση του εξοχικού ή κάνοντας άλλες κατασκευές στον κήπο. Εφτιαξε με τα χέρια του μια πισίνα, αναχώματα αλλά και μια δεύτερη λίμνη.

Ηταν το καταφύγιό του, στο οποίο έκανε ό,τι τον ευχαριστούσε και τον αποσυμπίεζε από το άγχος της πολιτικής δραστηριότητάς του. Το κτίριο Τσάρτουελ που αντικατοπτρίζει σε κάθε γωνιά του την προσωπικότητα του Τσόρτσιλ έχει αποκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια, στη μορφή μάλιστα που είχε τη δεκαετία του ’30, και λειτουργεί ως μουσείο (όταν ο βιογράφος του Μάρτιν Γκίλμπερτ επισκέφτηκε το σπίτι το 1970, ορκιζόταν ότι στον αέρα πλανιόταν η μυρωδιά από τον καπνό του πούρου του). Μία από τις τελευταίες εργασίες στην εξοχική κατοικία τού Τσόρτσιλ αφορούσε το δωμάτιο που χρησιμοποιούσαν οι γραμματείς του.

Η ανακατασκευή ξεκίνησε το 2016 και κόστισε 7,1 εκατομμύρια στερλίνες. Αποκτήθηκαν εκατοντάδες πολύτιμα αντικείμενα για να τοποθετηθούν στο γραφείο των έμπιστων υπαλλήλων του και να εκτεθούν στον χώρο αυτό. Ανάμεσά τους βρίσκονται το βραβείο Νομπέλ που του απονεμήθηκε το 1953 για το πεντάτομο έργο του «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το οποίο εκδόθηκε από το 1948 έως το 1951, το ξύλινο κουτί όπου έβαζε τις ομιλίες του και ένα βιβλίο υπογεγραμμένο από τους βουλευτές του κοινοβουλίου – εκτός από όσους ανήκαν στο κόμμα Σιν Φέιν -, δώρο για τα 80ά γενέθλιά του το 1954.

Ανακατασκευή

Το γραφείο των γραμματέων στο Τσάρτουελ ανακατασκευάστηκε και απέκτησε τη μορφή που είχε τη δεκαετία του 1950. Γραφομηχανές και τηλέφωνα της εποχής, βιβλία διευθύνσεων, μελανοθήκες, φωτογραφίες πολιτικών και στρατιωτικών προσωπικοτήτων όπως των Σαρλ ντε Γκολ και Φιλντ Μάρσαλ Μοντγκόμερι, αλλά και ο χάρτης που του χάρισε ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ ως χριστουγεννιάτικο δώρο το 1943, πήραν τη θέση τους για να φτιάξουν την ατμόσφαιρα των ημερών με τη βοήθεια φωτογραφιών αλλά και των ανθρώπων που εργάστηκαν εκεί. Ενας από αυτούς ήταν και η Νόνι Τσάπμαν, η νεότερη στην ομάδα των γραμματέων, η οποία ήταν γενικών καθηκόντων. «Εκανα τα πάντα. Πήγαινα για ψώνια, παραλάμβανα τους επισκέπτες από τον σταθμό, βοηθούσα στο γραφείο».

Η Τσάπμαν άρχισε να εργάζεται δίπλα στον Τσόρτσιλ τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όταν εκείνη ήταν 21 ετών. Η φιγούρα του σπουδαίου πολιτικού άντρα τής είναι αξέχαστη. Οι αναμνήσεις από εκείνη την περίοδο της ζωής της είναι φωτεινές και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που εργάστηκε σε αυτό το σπίτι. «Ηταν μια εκπληκτική οικογένεια. Ηταν πολύ φιλικοί και το σπίτι είχε μια υπέροχη ατμόσφαιρα. Στην αίθουσα κινηματογράφου που διέθετε το σπίτι είχα δει τον «Λόρενς της Αραβίας» και ίσως την πρώτη ταινία του Τζέιμς Μποντ». Μετά τον θάνατο του Τσόρτσιλ η Νόνι Τσάπμαν εργάστηκε ως οδηγός και γραμματέας της χήρας Κλεμεντίν.

Ενα από τα πολύτιμα αντικείμενα που εκτίθενται είναι το βιβλίο των επισκεπτών της εξοχικής κατοικίας των Τσόρτσιλ που αφορά την περίοδο 1920-1960. Εκεί μέσα βρίσκονται ονόματα όπως της Βίβιαν Λι, του Τσάρλι Τσάπλιν ή του προέδρου των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν (1884-1972). Η αγορά των εκθεμάτων δεν σταματάει εδώ. Το μουσείο απέκτησε πριν από λίγο καιρό ένα γλυπτό λιοντάρι που είχαν χαρίσει στον Τσόρτσιλ στο Λουξεμβούργο και βούρτσες μαλλιών. Οι κήποι στο Τσάρτουελ είναι ανοιχτοί το καλοκαίρι για το κοινό, ενώ το εσωτερικό του μπορεί να το επισκεφτεί κανείς ξανά αν έχει κάνει κράτηση εισιτηρίου. Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δουν τους 141 πίνακες ζωγραφικής τους οποίους φιλοτεχνούσε πίνοντας ουίσκι με σόδα.