Ένα ναι από το ΚΙΝΑΛ, ένα ναι μεν αλλά από τον ΣΥΡΙΖΑ και δύο όχι από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 εισπράττει η κυβέρνηση για τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ κρατούν επιφυλακτική στάση με τοποθετήσεις που περισσότερο προκαλούν σύγχυση παρά ξεκαθαρίζουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την αγορά του γαλλικού πολεμικού υλικού.

Έλλειμμα στρατηγικής

Από την Κουμουνδούρου περισσότερο στέκονται στο διαδικαστικό ζήτημα ότι «δεν ακολουθήθηκε η απαραίτητη θεσμική διαδικασία» με ενημέρωση και διαβούλευση με τα κόμματα στη βουλή πριν γίνουν οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κάνοντας παράλληλα λόγο για «εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ» το οποίο δεν είναι κοστολογημένο.

«Φοβούμαστε, ότι το έλλειμμα στρατηγικής και σοβαρότητας με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζει και τον υποτιθέμενο «σχεδιασμό» για την αμυντική ενίσχυση της χώρας», αναφέρουν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας.

Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας και ο αναπληρωτής τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι «μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν» οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη και σχολιάζουν ότι παρότι ο ίδιος έκανε αναφορά σε μια παλιότερη περίοδο «πολυέξοδων και όχι πάντοτε εύστοχων εξοπλιστικών αγορών», ωστόσο «οι εξαγγελίες του από το Thessaloniki Helexpo Forum παραπέμπουν ακριβώς στις ίδιες πρακτικές, δηλαδή στην αναγγελία πολυέξοδων εξοπλιστικών προγραμμάτων, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και το σημαντικότερο, χωρίς αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων».

O υφιστάμενος σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό θέτουν το ερώτημα: «Με βάση ποιον ακριβώς στρατηγικό σχεδιασμό προχώρησε ο πρωθυπουργός στις εξαγγελίες, όταν μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ αμέλησε και καθυστέρησε ένα χρόνο τώρα, να θέσει σε εφαρμογή τον υφιστάμενο μέχρι χθες σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και για ζητήματα υψηλής προτεραιότητας των ΕΔ»;.

Οι κ.κ. Δρίτσας και Τσίπρας τονίζουν ότι για τις ΕΔ αυτό που απαιτείται στην παρούσα φάση, είναι «η ενίσχυση της διαθεσιμότητας και αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με στοχευμένες παρεμβάσεις και η στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού τους, που επιτελεί επάξια το καθήκον του, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Προσθέτουν ότι «η μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, δεν μπορεί να επηρεάσει την παρούσα κρίση με τη γείτονα και ως εκ τούτου, δεν μπορεί η κυβέρνηση να την χρησιμοποιεί ως άλλοθι για βιαστικές επιλογές πολυδάπανων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που αφορούν το μέλλον, και που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισης των θεσπισμένων οργάνων των ΕΔ και της Βουλής».

Αναφέρουν ακόμη ότι στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ΕΔ της χώρας, «να γνωρίζουν ότι υπάρχει η επιθυμητή εθνική συμπόρευση πάνω σε συγκεκριμένη στρατηγική διαχείρισης της τουρκικής επιθετικότητας».

Επιπλέον σημειώνουν ότι «το έλλειμμα μιας τέτοιας στρατηγικής από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν μπορεί να το υποκαταστήσει καμιά αμυντική ενίσχυση, μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη, όταν μάλιστα, η σκοπιμότητα της επιδίωξης άντλησης πολιτικής υπεραξίας από τη διαχείριση του κορυφαίου ζητήματος της άμυνας της χώρας, όπως όλα δείχνουν, είναι το εμφανές κίνητρο του πρωθυπουργού».

Δεν διαφωνεί

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος εκφράστηκε θετικά για τις συγκεκριμένες εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος το ΚΙΝΑΛ δεν διαφωνεί συνυπολογίζοντας τους κινδύνους που προκαλεί η τουρκικής προκλητικότητα ενώ υπενθύμισε ότι το κόμμα του είχε καταψηφίσει και τη μικρή μείωση στις αμυντικές δαπάνες που είχε ο προϋπολογισμός.

Νέες «αγορές του αιώνα»

Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή, για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, έκανε την εξής αναφορά σχετικά με τους νέους εξοπλισμούς:

«Από τη μία καλείτε το λαό να ζήσει και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και από την άλλη ετοιμάζετε νέους εξοπλισμούς, νέες «αγορές του αιώνα», που -εκτός όλων των άλλων- δεν θα υπηρετούν πραγματικά την άμυνα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά θα είναι ενταγμένα στις επιθετικές επιδιώξεις και τον απόλυτο έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Στη Σαουδική Αραβία στείλατε τους πυραύλους «Πάτριοτ», για να μη μιλήσουμε για τα ελληνικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν σε διάφορες αποστολές εκτός συνόρων.

Αυτό συμβαίνει και με την αγορά νέων οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία, εξελίσσεται εν μέσω σφοδρών πιέσεων από άλλους ανταγωνιστές – «πωλητές» όπλων και κυρίως κινείται μέσα στο φαύλο κύκλο του κυνηγητού στρατιωτικών εξοπλισμών που πληρώνουν ακριβά οι εργαζόμενοι».

Θα φέρουν ύφεση και λιτότητα

Αρνητικά υποδέχτηκε τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και το ΜέΡΑ25.

«Τα υπέρογκα ποσά στους εμπόρους εξοπλισμών θα φέρουν περισσότερη λιτότητα και ύφεση. Σε συνδυασμό με τις διμερείς διαπραγματεύσεις, φοβόμαστε ότι τα Ραφάλ, οι φρεγάτες και τα ελικόπτερα θα μείνουν στην ιστορία να θυμίζουν την γενική ήττα στην οποία σέρνει η κυβέρνηση τον Ελληνισμό» σχολίασε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Θετικό ότι συναινεί η αξιωματική αντιπολίτευση»

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως υποδέχονται θετικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του ΚΙΝΑΛ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της Κουμουνδούρου τόνισε «είναι θετικό το να υπάρχουν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, ιδίως της Αξιωματικής, που να συναινούν ότι υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και τα υπόλοιπα, ας τα αφήσουμε πίσω».

«Προχωρούμε στο θέμα του σχεδιασμού της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας σε απόλυτη συνεργασία με τα Επιτελεία, το ΓΕΕΘΑ, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτά είναι απλά και αυτονόητα πράγματα για μια σοβαρή Κυβέρνηση που θέλει να υλοποιήσει, σε βάθος χρόνου, ένα τέτοιο πρόγραμμα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Όμως, δεν εξαντλούμαστε στα εξοπλιστικά.

Θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Εξαγγέλθηκαν συγκεκριμένες προσλήψεις 15.000, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο. Έχουμε και την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας από την ΕΛΒΟ μέχρι την Ε.Α.Β.. Επομένως, προχωρούμε και στα τρία αυτά σκέλη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Δεν θυμάμαι να ήταν στον Προϋπολογισμό, ούτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πρόγραμμα, αυτού του ύψους που ανακοινώσαμε εμείς προχθές» είπε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ρωμαλέο πρόγραμμα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας τις 6 εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη υποστήριξε ότι αυτές ενισχύουν την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και «συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα».

1ον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα από τα οποία θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα μέχρι τις αρχές του 2022.

2ον. Το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με την απόκτηση τεσσάρων καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και με την αναμόρφωση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει.

3ον. Εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.

4ον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.

5ον. Η αμυντική μας βιομηχανία εκσυγχρονίζεται, ώστε να ενισχυθεί μαζί με την αποτρεπτική μας δύναμη και η απασχόληση και η τεχνολογική ανάπτυξη.

6ον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου, με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων.