Από την αρχή της πανδημίας που προκάλεσε ο νέος κοροναϊός, ήταν σαφές ότι τα περισσότερα θύματά του ήταν ηλικιωμένοι άνδρες.

Το γεγονός αυτό προκαλούσε πολλά ερωτηματικά, αλλά τώρα μια νέα μελέτη αποκαλύπτει μια πιθανή αιτία.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology και παρουσιάζεται από το iatropedia.gr, ορισμένοι παράγοντες μπορεί να οδηγούν σε πιο αδύναμη ανοσοποιητική αντίδραση κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός.

Αυτό μπορεί κάλλιστα να εξηγεί τα αυξημένα ποσοστά εισαγωγής στην εντατική και θανάτου που παρατηρούνται στους ηλικιωμένους άνδρες, λένε οι ερευνητές.

Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν πως οι ηλικιωμένοι 65-74 ετών έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες νοσηλείας σε σύγκριση με τους νέους 18-29 ετών.

Οι ηλικιωμένοι έχουν επίσης 90 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Συνολικά στις ΗΠΑ, το 80% των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους έχουν ηλικία 65 ετών και άνω.

Η νέα μελέτη

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, εξέτασαν θραύσματα γενετικού υλικού (RNA) του ιού σε ρινικά δείγματα που πήραν από:

430 εθελοντές που ήταν μολυσμένοι από το νέο κοροναϊό

54 εθελοντές που δεν είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν στη συνέχεια λεπτομερή ανάλυση της ανοσοποιητικής αντίδρασης κάθε εθελοντή.

Όπως διαπίστωσαν, η αντίδραση του ανοσοποιητικού δεν άρχιζε παρά τρεις ημέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός.

Η ένταση και το προφίλ των ανοσοποιητικών κυττάρων που ενεργοποιούνταν είχε άμεση συνάρτηση:

Με το ιικό φορτίο σε κάθε ασθενή

Με το φύλο

Με την ηλικία

Στους ηλικιωμένους και στους άνδρες

Σε σύγκριση με τους νεότερους εθελοντές, οι ηλικιωμένοι συνήθως είχαν μειωμένη έκφραση σε βασικούς ανοσοποιητικούς παράγοντες (ουσίες).

Αυτό είχε ως συνέπεια να παρατηρούνται ανεπάρκειες στη δραστηριότητα δύο βασικών ειδών ανοσοποιητικών κυττάρων:

Των Τ-κυττάρων μνήμης (είναι τα κύτταρα που «θυμούνται» τα παθογόνα)

Των κυττάρων NK (αποτελούν τους φυσικούς φονείς του ανοσοποιητικού)

Και τα δύο είδη κυττάρων έχουν ζωτική σημασία για την καλή άμυνα του οργανισμού εναντίον των παθογόνων μικροοργανισμών, τονίζουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, στους άνδρες παρατηρήθηκε μειωμένη δραστηριότητα των κυττάρων NK και των Β-κυττάρων μνήμης (είναι ένα άλλο είδος ανοσοποιητικών κυττάρων).

Οι άνδρες με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός είχαν επίσης αυξημένη δραστηριότητα σε έναν ανοσοποιητικό μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να καταστέλλει το ανοσοποιητικό.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κοροναϊός λόγω εγγενών διαφορών στην ανοσοποιητική αντίδραση, τονίζουν οι ερευνητές.