Στην τουρκική προκλητικότητα και τον τρόπο που θα θωρακιστεί η άμυνα της χώρας στον αμυντικό τομέα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Thessaloniki Helexpo Forum ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «ήρθε η ώρα να ενισχύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας», ανακοινώνοντας έξι εμβληματικές -όπως είπε- αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πολεμική Αεροπορία προχωρά άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας 18 αεροσκαφών Rafale αντικαθιστώντας τα παλαιά Mirage. Παράλληλα, εκκινείται η διαδικασία απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων και στην αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo.

O πρωθυπουργός σημείωσε πως εμπλουτίζεται το οπλοστάσιο και των τριών κλάδων, ενώ το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε βάθος πενταετίας.

Οι έξι αποφάσεις

  • Απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale
  • Απόκτηση 4 φρεγατών και την συντήρηση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ
  • Απόκτηση 4 ελικοπτέρων Romeo
  • Απόκτηση τορπιλών και πυρομαχικών για το Πολεμικό Ναυτικό και το Στρατό Ξηράς.
  • Πρόσληψη 15.000 Επαγγελματιών Οπλιτών
  • Ενίσχυση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας

Απευθυνόμενος στην Άγκυρα, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».

«Δεν μπορούμε να υπηρετήσουμε το αύριο εάν δεν καταφέρουμε με συνέπεια να διαχειριστούμε το σήμερα» πρόσθεσε.