Ενα από τα πλέον κοινά επιχειρήματα των… αρνητών της πανδημίας είναι ότι ο ιός SARS-CoV-2 λειτουργεί όπως η κοινή γρίπη. Οι αριθμοί όμως που καθρεφτίζουν την πορεία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, αφαιρώντας καθημερινά ανθρώπινες ζωές, αποδεικνύουν ότι ο πανδημικός ιός είναι δριμύτερος.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, ήταν μέσα καλοκαιριού του 2009 όταν ο τότε νέος ιός Η1Ν1 εισέβαλε στην ελληνική καθημερινότητα.

Το πρώτο σοβαρό κρούσμα αφορούσε έναν 33χρονο ασθενή, ο οποίος εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Νωρίτερα εκείνο τον Ιούνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει ότι ανέβαζε το επίπεδο συναγερμού στη Φάση 6. Η πανδημία της γρίπης ήταν η πρώτη ύστερα από 41 χρόνια.

Ο χειμώνας που ακολούθησε έφερε το σύστημα υγείας αλλά και τους ασθενείς στα όριά τους, τα επόμενα έτη όμως καταγράφηκαν νέα αρνητικά ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, τον χειμώνα 2009-2010 οι θάνατοι δεν ξεπέρασαν τους 142, όμως το 2010-2011 οι άνθρωποι που νόσησαν από γρίπη και έχασαν τη ζωή τους έπειτα από σοβαρές επιπλοκές έφτασαν τους 180. Ωστόσο, το σφοδρότερο χτύπημα της εποχικής γρίπης καταγράφηκε κατά το κύμα που υψώθηκε το 2015-2016, κοστίζοντας συνολικά 197 ανθρώπινες ζωές, με τη συντριπτική πλειονότητα να ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Το κρούσμα «0»

Επιστρέφοντας στο πρόσφατο παρελθόν, το κρούσμα «0» του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα εντοπίστηκε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου.

Μια 38χρονη γυναίκα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία διαγνώστηκε θετική και έκτοτε τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται.

Τα όσα ακολούθησαν ήταν πρωτόγνωρα όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για τα περισσότερα κράτη του κόσμου: επιβλήθηκαν lockdown και αυστηροί περιορισμοί στη νέα καθημερινότητα, με μόνιμο στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ομως, παρά τα μέτρα, ο SARS-CoV-2 σε διάστημα μικρότερο των επτά μηνών – και ενώ έχει μεσολαβήσει καλοκαίρι, με τη θερμοκρασία να μην ευνοεί τη μετάδοση – έχει κοστίσει τη ζωή τουλάχιστον 297 ανθρώπων. Και καθώς βρισκόμαστε στην αρχή του φθινοπώρου, με τους επιστήμονες να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να απέχει μία… ανάσα από το τρίτο κύμα, οι εκτιμήσεις είναι ανησυχητικές. Ιδίως δε εάν συνυπολογίσει κανείς ότι η έξαρση κρουσμάτων προκάλεσε σταδιακή αύξηση στα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Σεπτέμβρη οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 38, ενώ έως και χθες είχαν φτάσει τους 49, εκ των οποίων 87% έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Μάλιστα, καταγράφεται αύξηση παρά τη σταθεροποίηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων προστασίας (όπως είναι η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση) με στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων.

Νέα μελέτη

Παρ’ όλα αυτά, νέα μελέτη προειδοποιεί ότι ακόμη και οι νεότεροι δεν είναι στο απυρόβλητο και συνεπώς διατρέχουν (έστω και χαμηλό) κίνδυνο

να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές,

με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 63.103 άτομα

που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 σε 419 αμερικανικά νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκ των οποίων 3.222 (το 5%) ήταν 18

έως 34 ετών, με μέση ηλικία τα 28 έτη.

Οπως προκύπτει από το μικρό ποσοστό των νέων ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία, το 21% εισήχθη σε ΜΕΘ και το 10% διασωληνώθηκε, ενώ το 3% έχασε τη μάχη για τη ζωή του.

Είναι σημαντικό, δε, να προστεθεί ότι οι πολύ παχύσαρκοι νέοι (με δείκτη σωματικής μάζας άνω του 40) και εκείνοι με υπέρταση είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ενώ ο κίνδυνος ήταν σχεδόν διπλάσιος για όσους είχαν διαβήτη.

«Μπορεί ο κίνδυνος νοσηλείας για τους νέους να είναι σχετικά μικρός, όμως για όσους χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Ο κίνδυνος θανάτου γι’ αυτούς είναι περίπου διπλάσιος σε σχέση με έναν συνομήλικο ασθενή που παθαίνει έμφραγμα» τόνισε ο δρ Σόλομον.

Σε κάθε περίπτωση και καθώς ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι απρόβλεπτος εξαιτίας (και) της κοινής κυκλοφορίας του ιού της γρίπης με τον πανδημικό ιό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για το πανδημικό εμβόλιο θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ οι εμβολιασμοί τον ερχόμενο Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να υψωθεί χωρίς καθυστερήσεις μία ακόμη ασπίδα προστασίας για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.