Τις τελευταίες εξελίξεις για τη διακοπή των δοκιμών του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό μετέφερε από το Λονδίνο ο ανταποκριτής του MEGA, Θύμιος Τζάλλας.

Όπως σημείωσε, υπάρχουν 10.000 εθελοντές που συμμετέχουν στην έρευνα, ορισμένοι εκ των οποίων θα λάμβαναν μια από τις δόσεις του εμβολίου αυτή την εβδομάδα, κάτι που δεν θα συμβεί μετά την παύση των δοκιμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, οι δοκιμές σταμάτησαν γιατί μια εθελόντρια νοσηλεύτηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία.

Πλέον, θα πρέπει να διαπιστωθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Εμβολίων και Προϊόντων Υγείας της Βρετανίας αν η ασθένεια σχετίζεται με τις δοκιμές του εμβολίου ή όχι, και να δώσει την έγκριση για τη συνέχιση των δοκιμών.

Αν φανεί ότι τα συμπτώματα δεν σχετίζονται με τη δοκιμή του εμβολίου, οι δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες 2-3 μέρες.

Για την ημερομηνία που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο, στη Βρετανία υπάρχουν δυο απόψεις: από τη μία ο βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάκοκ ο οποίος υποστηρίζει πως οι πρώτες δόσεις θα είναι διαθέσιμες στις αρχές της χρονιάς και από την άλλη είναι αυτή του Κρις Γουίτι, του αρχίατρου του αγγλικού συστήματος Υγείας, ο οποίος σημειώνει πως η Βρετανία θα πρέπει να προγραμματίσει το χειμώνα χωρίς να υπολογίζει στο εμβόλιο.