Στο πλευρό των κατοίκων της Δραπετσώνας τάχθηκε και η περιφέρεια Αττικής, συνηγορώντας στην ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των ρυπογόνων εγκαταστάσεων της OIL ONE.

«Παλεύουν εδώ και χρόνια να μπορούν τα παιδιά τους να ζουν σε ένα περιβάλλον που δεν θα προκαλεί προβλήματα στην υγεία τους. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λέει, τις στηρίζει τις προσπάθειες», λέει ο Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί ουσιαστικά το υπουργείο Ανάπτυξης να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιβάλλει την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων εγκαταστάσεων αντί της παράτασης λειτουργίας.

Σε λίγες μέρες ξεκινούν τα σχολεία και, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του δημάρχου και του διευθυντή του δημοτικού σχολείου για την έντονη δυσοσμία από την OIL ONE, όπως έχουν δείξει οι έρευνες του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου, οι αρμόδιοι κωφεύουν.

«Είναι σε ύψη τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε ως Πολιτεία, ως φορείς αλλά και κυρίως ως άνθρωποι. Οπότε με το χθεσινό ψήφισμα της Περιφέρειας, πλέον οι πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα πρέπει να παρθούν από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπου και θα σταλεί το ψήφισμά μας.

»Πρέπει άμεσα να γίνει μετεγκατάσταση όλων των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων που υπάρχουν στην περιοχή», λέει η Σταυρούλα Αντωνάκου, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

Οι συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του καρκινογόνου βενζολίου, αποτελούν «βόμβα» για την υγεία των κατοίκων και ενώ, σύμφωνα με την νομοθεσία, η περιοχή των Λιπασμάτων είναι περιοχή ανάπλασης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αντί να περιορίσει τις βιομηχανικές δραστηριότητες, έδωσε επιπλέον δυνατότητα στην OIL ONE να ρίχνει επεξεργασμένα απόβλητα απευθείας στη θάλασσα.