Στην αποκάλυψη ότι η AstraZeneca είχε διακόψει και προηγουμένως τις δοκιμές για το πειραματικό εμβόλιο της για τον κοροναϊό, προέβη ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE ανέφερε ότι οι δοκιμές είχαν σταματήσει τον Ιούλιο καθώς ένας συμμετέχων παρουσίασε συμπτώματα νευρολογικής φύσεως.

Μετά από περαιτέρω εξέταση, εκείνος ο συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, που θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με τη θεραπεία του εμβολίου Covid-19.

Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι και τώρα οι δοκιμές διακόπηκαν γιατί μία συμμετέχουσα εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα.

Όπως σημειώνει ο κ. Μόσιαλος: «Μέχρι σήμερα, οι δημόσιες δηλώσεις της AstraZeneca σχετικά με την παύση ήταν αραιές σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι είναι η δεύτερη φορά που οι δοκιμές της σταμάτησαν να διερευνήσουν συμβάντα υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

«Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής, Pascal Soriot, δήλωσε πως η αναστολή προκλήθηκε από τις παρενέργειες του εμβολίου Covid-19 σε μια γυναίκα στο Ηνωμένο Βασίλειο που εμφάνισε νευρολογικά συμπτώματα που θύμιζαν εγκάρσια μυελίτιδα. Η διάγνωση της γυναίκας δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά βελτιώνεται και πιθανότατα θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο την Τετάρτη, δήλωσε ο Soriot.

Ο Soriot επιβεβαίωσε επίσης ότι η κλινική δοκιμή σταμάτησε μια φορά τον Ιούλιο μετά από έναν συμμετέχοντα που παρουσίασε συμπτώματα νευρολογικής φύσεως. Μετά από περαιτέρω εξέταση, εκείνος ο συμμετέχων διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, που θεωρείται ότι δεν σχετίζεται με τη θεραπεία του εμβολίου Covid-19.

Μέχρι σήμερα, οι δημόσιες δηλώσεις της AstraZeneca σχετικά με την παύση ήταν αραιές σε λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η εταιρεία δεν έχει επιβεβαιώσει δημοσίως ότι είναι η δεύτερη φορά που οι δοκιμές της σταμάτησαν να διερευνήσουν συμβάντα υγείας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Η εταιρεία επίσης εξέδωσε δήλωση, πως θα καθοδηγηθεί από μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να καθορίσει πότε θα γίνει άρση της διακοπής.»