Τουλάχιστον 15 είναι τα θετικά στον κοροναϊό δείγματα από όσα ελήφθησαν το τριήμερο 3 -5 Σεπτεμβρίου από συνεργεία του ΕΟΔΥ μεταξύ 2000 διαμενόντων στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας stonisi.gr, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να καταλήξει κατά τον επανέλεγχο που πραγματοποιείται, να είναι και μεγαλύτερος.

Σημειώνεται ότι επίσημα από τον ΕΟΔΥ έχουν μέχρι τώρα ανακοινωθεί από τέσσερα θετικά δείγματα, που αφορούν στον Σομαλό πρόσφυγα ο οποίος πρώτος βρέθηκε θετικός την περασμένη εβδομάδα.

Στόχος του ΕΟΔΥ είναι να συνεχιστεί η δειγματοληψία, με στόχο να ληφθούν τουλάχιστον 2.000 δείγματα μεταξύ των περίπου 14.000 που διαβούν τόσο εντός όσο και εκτός του στρατοπέδου Παραδέλλη.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο κέντρο υγείας

Οι δειγματοληψίες γίνονται στην υγειονομική μονάδα του ΚΥΤ της Μόριας που φτιάχτηκε πρόσφατα με δωρεά της Ολλανδικής Κυβέρνησης και σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα είναι σε πλήρη λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όπως ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα το in.gr, το εν λόγω κέντρο υγείας δεν λειτουργεί ακόμα λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού.

Κατά την επίσκεψη του στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμενέας ανακοίνωσε πως «με εντολή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια έχουν προκηρυχθεί θέσεις γιατρών για να στελεχωθεί τόσο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης όσο και η δομή υγείας στο ΚΥΤ της Μόριας».

Έως τότε, οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στη Μόρια έχουν αφεθεί εγκαταλελειμμένοι στο έλεος της πανδημίας, καθώς δεν έχουν άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας κοντά στο ΚΥΤ. Ο λόγος είναι ότι όλες οι άλλες υγειονομικές υποδομές έξω από το ΚΥΤ έχουν κλείσει από τα τέλη Ιουλίου λόγω υπέρογκων προστίμων από τον Δήμο Μυτιλήνης. Λειτουργεί μόνο η παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία απευθύνεται μόνο σε συγκεκριμένα περιστατικά και ασθενείς.