Το σωτήριο εμβόλιο κατά του κοροναϊού μπορεί να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας αποκλειστικά στο LIVE NEWS o Ιατρικός Διευθυντής της Pfizer Hellas, Δαμιανός Μένεγας, δήλωσε ότι η εταιρία θα υποβάλει το εμβόλιο που αναπτύσσει από κοινού με την BioNTech για αξιολόγηση τον Οκτώβριο και, εφόσον όλα πάνε καλά, θα μπορούν να διατεθούν οι πρώτες δόσεις έως τον Δεκέμβριο.

«Πρόθεση της εταιρίας είναι να καταθέσουμε το φάκελο μέσα στον Οκτώβριο και εφόσον πάει καλά και αδειοδοτηθεί, θα έχει τη δυνατότητα η εταιρία να διαθέσει μέχρι το τέλος του 2020 100 εκατομμύρια δόσεις και το 2021 αναμένεται να μπορεί να παρέχει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις» ανέφερε ο Δαμιανός Μένεγας, Ιατρικός Διευθυντής της Pfizer Hellas.

 «Οι κλινικές μελέτες πάνε πολύ καλά»

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer και η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας BioNTech κατέληξαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη εμβολίου τον περασμένο Ιούλιο. Στις 27 Ιουλίου άρχισαν οι κλινικές δοκιμές της φάσης ΙΙΙ για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου με τη συμμετοχή 23.000 εθελοντών ηλικίας από 18 έως 85 ετών σε τρεις χώρες: Ηνωμένες Πολιτείες, Βραζιλία και Αργεντινή.

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο LIVE NEWS o Ιατρικός Διευθυντής της Pfizer Hellas αποκάλυψε ότι μέχρι στιγμής τα δεδομένα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Μέχρι στιγμής η μελέτη έχει τρέξει, έχει τρέξει, έχει πάει πάρα πολύ καλά. Έχουν ήδη ενταχθεί 23.000 άτομα και βρισκόμαστε στη φάση, που χορηγείται η δεύτερη δόση. Τα δεδομένα που παίρνουμε ανταλλάσσονται σταθερά και σε πραγματικό χρόνο ώστε οι ρυθμιστικές αρχές να έχουν τη δυνατότητα να τα αξιολογήσουν γρήγορα και να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία» σημείωσε ο κ. Μένεγας.

Το εν λόγω εμβόλιο έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «fast track» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ο χαρακτηρισμός «fast track» επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης των εμβολίων που παρουσιάζουν θετικές ενδείξεις, επιτρέποντας έτσι την ταχύτερη ανάπτυξή τους.

«Η διαδικασία για να παραχθούν οι δόσεις έχει ήδη αρχίσει και μάλιστα στο εργοστάσιό μας στο Βέλγιο έχουν ήδη παραχθεί σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις» πρόσθεσε ο Ιατρικός Διευθυντής της Pfizer Hellas.

Η διαδικασία της παραγωγής των δόσεων του εμβολίου πριν η εταιρία πάρει το πράσινο φως από τις ρυθμιστικές αρχές, με τον κίνδυνο να πάνε χαμένα, ακολουθείται ώστε εφόσον όλα πάνε βάσει σχεδίου και το εμβόλιο κριθεί αποτελεσματικό να είναι έτοιμες οι πρώτες δόσεις για να διατεθούν στις διάφορες χώρες χωρίς χαθεί πολύτιμος χρόνος.