Μπορεί η Τουρκία να δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο με την Ελλάδα και οι απειλές για κυρώσεις εναντίον της να αυξάνονται αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση, ωστόσο ο πρόεδρος της συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές ενάντια στη χώρα μας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το μεσημέρι του Σαββάτου αναφέρθηκε ξανά στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ομιλία του στα εγκαίνια νοσοκομείου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: “Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους παράνομους χάρτες που της επιβάλλονται”. Και συνέχισε: “Είτε θα το καταλάβουν με τη γλώσσα της πολιτικής και της διπλωματίας, είτε θα το καταλάβουν με βάση τις οδυνηρές τους εμπειρίες στο πεδίο της μάχης”.

Μιλώντας για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές απειλές που έχει αντιμετωπίσει η χώρα του, ο Ερντογάν ανέφερε με νόημα: «Πίσω από τις απίστευτες συμμαχίες ενάντια στη χώρα μας και τις συμπεριφορές που δεν αλλάζουν τα δικαιώματα και τον νόμο, βρίσκεται ο φόβος».

«Η Τουρκία και ο τουρκικός λαός είναι έτοιμη για κάθε πιθανότητα, για κάθε αποτέλεσμα», κατέληξε.

«Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα όπως πριν 100 χρόνια

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε πάλι κάνει αναφορές στο παρελθόν των δύο χωρών, λέγοντας πως: «Πριν από έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα».

Ολόκληρη η δήλωσή του σε ομιλία του προς τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας:

«Όσους πριν από έναν αιώνα επιτέθηκαν κατά της ανεξαρτησίας μας , ο τουρκικός λαός τους έθαψε  είτε στο χώμα είτε τους έριξε στη θάλασσα. Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν απο αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση αυτή δεν ήταν παρών ο Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος κρατούσε το κινητό του σε ανοιχτή ακρόαση έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει τις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.

Επικοινωνία Δένδια – Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα

Τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

Έτοιμη η ΕΕ για περιοριστικά μέτρα

H EE είναι έτοιμη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο.

«Η ΕΕ είναι πολύ ξεκάθαρη σε σχέση με την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα και την Κύπρο  και η προσδοκία της ΕΕ εκφράστηκε προς στην Τουρκία τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και μέσω της δέσμευσης του ύπατου εκπροσώπου Μπορέλ, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών και τις προσδοκίες της ΕΕ να δουν την αποκλιμάκωση, να δουν διάλογο και δέσμευση και όχι μονομερή βήματα τα οποία αποτελούν προκλήσεις και συμβάλλουν στην αύξηση των εντάσεων» υπογράμμισε ο Πήτερ Στάνο.

Επιπροσθέτως, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Στάνο τόνισε ότι «η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει τι θα συμβεί από την πλευρά μας εάν δεν υπάρχουν δείγματα αποκλιμάκωσης.  Γι’ αυτό το συμβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για πιθανά περιοριστικά μέτρα, αλλά όλοι ελπίζουμε ότι είναι πιθανόν να προχωρήσουμε μέσω του δρόμου του διαλόγου και των συζητήσεων».

Ερωτηθείς ποια είναι τα μέτρα που θα φόβιζαν την Τουρκία και θα έκαναν την Άγκυρα να αλλάξει στάση, ο κ. Στάνο απάντησε πως δεν είναι στη φύση της ΕΕ να απειλήσει κάποιον. Ωστόσο, εάν οι αρχές της ΕΕ δεν γίνουν σεβαστές ή καταπατηθούν, τότε μπορούν να ληφθούν πολλά μέτρα.

«Όσον αφορά τις άλλες ενέργειες της Τουρκίας εναντίον κράτους – μέλους της ΕΕ, της Ελλάδας, η ΕΕ έχει επισημάνει ότι είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις για να δούμε τι είδους μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να δείξουμε πόσο αυστηροί και πόσο σταθεροί είμαστε για να δείξουμε την αλληλεγγύη και να σταθούμε στο ύψος των αρχών μας και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας».