Μήνας – ορόσημο στη μάχη που δίνει ο πλανήτης με τον κοροναϊό αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος, αφού αναμένονται εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο κατά του φονικού ιού.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο είναι θετικά, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εταιρία, έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσει άμεσα, η διάθεση του εμβολίου, δηλαδή ακόμα και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συμφωνία προβλέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου, να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30 εκατ. δόσεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα εμβόλιο θα διατεθεί στα κράτη μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Βάσει αυτού λοιπόν, στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αντιστοιχούν 600.000 δόσεις εμβολίου.

Βέβαια προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο και ευχάριστο σενάριο, είναι να εξελιχθεί θετικά και η τρίτη φάση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ακόμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια στην οποία επενδύει η Κομισιόν. Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.