Ξεκίνησε τη Δευτέρα η δεύτερη φάση του προγραμματισμού των προσλήψεων για το 2021, με τα υπουργεία να επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή τα αιτήματα των φορέων τους. Με επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Εσωτερικών καλούνται τα υπουργεία έως τις 7 Σεπτεμβρίου να ελέγξουν τις αιτήσεις για προσλήψεις την επόμενη χρονιά, τις οποίες οι φορείς, οι οποίοι ανήκουν σε αυτά, έχουν ήδη υποβάλει. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση δύο – τριών ημερών για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Υπενθυμίζεται πως ο προγραμματισμός των προσλήψεων για την επόμενη χρονιά ήταν μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών και χωρίζεται σε δύο φάσεις. Οπως αναφέρεται και στη συμπληρωματική επείγουσα εγκύκλιο, στην πρώτη φάση οι φορείς υπέβαλαν τα αιτήματά τους με τις ανάγκες που έχουν σε ανθρώπινο δυναμικό προς τα οικεία υπουργεία. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά το στάδιο αυτό υπέβαλαν τα αιτήματά τους και οι κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων.

Παρεμβάσεις

Κατά τη δεύτερη φάση, που αφορά τον έλεγχο των αιτήσεων, τα υπουργεία μπορούν να κάνουν όποιες παρεμβάσεις κρίνουν απαραίτητες στα αναλυτικά αιτήματα θέσεων των φορέων και στη συνέχεια αναμένεται να τις προωθήσουν στο υπουργείο Εσωτερικών. Θα πρέπει να τονιστεί πως από αυτή τη δεύτερη φάση του προγραμματισμού των προσλήψεων εξαιρούνται οι αιτήσεις των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών, και πιο συγκεκριμένα της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της Αρχής Προστασίας του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών, του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού καθώς και του Συνηγόρου του Πολίτη, οι οποίες και θα υποβάλουν απευθείας στο υπουργείο.

Τα υπουργεία που αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται τα αιτήματα καλούνται να λάβουν υπόψη τη δημοσιονομική δέσμευση ως προς τον λόγο μία αποχώρηση για το έτος 2020 προς μία πρόσληψη για το 2021. Τα εποπτεύοντα υπουργεία, δε, που, όπως τονίζεται και στην εγκύκλιο, διαθέτουν και τη συνολική εικόνα των αναγκών και των ιδιαιτεροτήτων των φορέων που εποπτεύουν, εάν κρίνουν σκόπιμο, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε αιτήματα για θέσεις οι οποίες, «λόγω της φύσης και της εξειδίκευσης που απαιτεί η άσκηση των σχετικών καθηκόντων, δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω της διαδικασίας της κινητικότητας».

Πάντως, ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το έτος 2021 θα ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ανθρώπους του υπουργείου Εσωτερικών, όταν ο τελικός αριθμός των αιτημάτων από όλα τα υπουργεία, που θα έχει ήδη φτάσει στο ΥΠΕΣ, θα περάσει για έγκριση από το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου. Αλλωστε και βάσει όσων πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο Υπουργικό Συμβούλιο την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, πάνω σε αυτόν τον προγραμματισμό των προσλήψεων θα βασίζεται και ο ενιαίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ που θα προκηρύσσεται για όλες τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο.

Αποσπάσεις – μετατάξεις

Στο μεταξύ, ο νέος κύκλος κινητικότητας για το 2020 αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εσωτερικών, να ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έγκριση των προσλήψεων που θα γίνουν την επόμενη χρονιά. Βάσει των επίσημων στοιχείων, στον προηγούμενο κύκλο της κινητικότητας, που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουλίου, «άνοιξαν» 7.100 θέσεις για μετάταξη και απόσπαση, ενώ περίπου 9.400 δημόσιοι υπάλληλοι εξέφρασαν την επιθυμία να μετακινηθούν από την υπηρεσία όπου ήδη εργάζονταν προς κάποια άλλη. Είναι ενδεικτικό πως ο πρώτος κύκλος κινητικότητας, όπως δείχνουν τα στοιχεία στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου «Απογραφή», το 2019 έκλεισε με 7.230 θέσεις που ήταν διαθέσιμες για να καλυφθούν με απόσπαση ή μετάταξη, ενώ και οι δύο κύκλοι του 2018 έβγαλαν προς διαθεσιμότητα συνολικά 6.555 θέσεις σε διάφορους φορείς του Δημοσίου.