H Ισπανία αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού – χωρίς συναίνεση για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Η εξάπλωση του κορωνοϊού επιταχύνθηκε το καλοκαίρι, με περισσότερα από 2.000 κρούσματα καθημερινά τον τελευταίο καιρό. Η χώρα της Ιβηρικής έχει πλέον 173 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους – η μεγαλύτερη αναλογία στην Ευρώπη. Περιοχές όπως η Καταλωνία καταγράφουν άνω των 1.000 κρουσμάτων καθημερινά εδώ και μία εβδομάδα, ενώ οι αριθμοί αυξάνονται στη Μαδρίτη και τη Χώρα των Βάσκων.

Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, τα κρούσματα τώρα αφορούν κυρίως νέους που βγήκαν να διασκεδάσουν μετά την καραντίνα – γι’ αυτό και ο αριθμός των θανάτων είναι σχετικά χαμηλός. Ομως ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ παραδέχθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα τον «ανησυχεί ιδιαίτερα». «Θέλω να μεταδώσω το μήνυμα της επιφυλακής αλλά και της ηρεμίας», είπε. «Επιφυλακή διότι τα στοιχεία δεν είναι καλά, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές. Αλλά και ηρεμία επειδή είμαστε μακριά από την κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν στα μέσα Μαρτίου».

Σε άλλη μία διαφορά σε σχέση με την άνοιξη, η κυβέρνηση της Μαδρίτης αφήνει τις 17 αυτόνομες περιοχές να αποφασίσουν τα μέτρα που λαμβάνουν. Τοπικές και εθνικές Αρχές πραγματοποιούν συχνές συσκέψεις ώστε να συντονίζονται οι κινήσεις, όπως έγινε πρόσφατα με την απαγόρευση του καπνίσματος εκτός καταστημάτων εάν δεν τηρείται η απόσταση δύο μέτρων και το κλείσιμο των κλαμπ και των μπαρ.

Ομως, όταν το θέμα φτάσει στην επιβολή αυτών των περιορισμών, οι περιοχές αντιμετωπίζουν νομικά ζητήματα. Αφότου έλειψε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο, οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να έχουν δικαστική απόφαση για κάθε μέτρο που επιβάλλουν και περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δικαστές σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας να μην εγκρίνουν τους περιορισμούς.

Η Κάρμε Μπορέλ, διευθύντρια της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Βαρκελώνης, θεωρεί αυτή την εξέλιξη λόγο ανησυχίας. «Σε κρατικό επίπεδο έχουμε τον επικεφαλής συντονιστή για τη Δημόσια Υγεία Φερνάντο Σιμόν», λέει στο Politico. «Ομως σε επίπεδο περιφερειών έχουμε διαφορετικούς ανθρώπους να κοινοποιούν τις δικές τους απόψεις, κάτι που δεν βοηθά».

Η συντηρητική αντιπολίτευση – που ανάγκασε τον Σάντσεθ να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιούνιο – απαιτεί τώρα πιο αυστηρά μέτρα. Το Λαϊκό Κόμμα ζήτησε νομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορούν να επιβάλλουν οι επικεφαλής των περιφερειών τοπικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση από τη Μαδρίτη. Ο Σάντσεθ θεωρεί πως μια τέτοια μεταρρύθμιση δεν είναι απαραίτητη επειδή, κατά την άποψή του, οι πρόεδροι των περιφερειών διαθέτουν ήδη αυτή την εξουσία. Παραδέχεται όμως ότι κάποιες περιφέρειες ήταν πιο αποτελεσματικές από άλλες στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπάρχουν και άλλα σημεία τριβής: ο Σάντσεθ δεν έχει υλοποιήσει ακόμα τις υποσχέσεις του, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία Εθνικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας. Ο Ραφαέλ Μπενγκόα, πρώην υπουργός Υγείας της Χώρας των Βάσκων, πιστεύει ότι αυτό εμποδίζει την καλύτερη αντιμετώπιση του Covid-19, ενώ τονίζει ότι στην Ισπανία το δημόσιο σύστημα υγείας δεν συνδέεται όπως πρέπει με την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα – γεγονός που έχει οδηγήσει σε έλλειψη ατόμων για την ιχνηλάτηση και σε ανακολουθίες στα επίσημα στοιχεία για τον ιό. «Η βασική υποδομή της χώρας δεν ήταν έτοιμη. Και γι’ αυτό πρέπει διαρκώς να αυτοσχεδιάζουμε», παρατηρεί.