Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, ενώ σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα, Δευτέρα, τα νέα μέτρα τα οποία κρίθηκαν απαραίτητα για να σπάσει η διασπορά του ιού.

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση, που έχει λάβει νέα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, όσο και τους ειδικούς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν 1.489 νέα κρούσματα ενώ από την 1η Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 2.635 δείχνοντας ότι βρισκόμαστε κοντά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν κρίσιμη την τρέχουσα βδομάδα, αναμένοντας τα αποτελέσματα της επιστροφής των ταξιδιωτών, ενώ κλιμάκια του ΙΣΑ ξεκίνησαν ήδη από χτες δειγματοληπτικά τεστ στα λιμάνια της χώρας.

Χτες, Κυριακή, ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα άλλα 217 κρούσματα ενώ στους 230 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για τήρηση των μέτρων και τη χρήση μάσκας, ώστε να μειωθεί όσο το δυνατό γίνεται η διασπορά του ιού.

Γώγος: Ανησυχητική η εικόνα της πανδημίας

Ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών τόνισε ότι η κατάσταση της πανδημίας στη χώρα είναι ανησυχητική, με τα κρούσματα που βλέπουμε τώρα να είναι αποτέλεσμα μη συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα περιορισμού του κοροναϊού.

«Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να «σπάσει» η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ‘κόκκινο’».

Η σύσταση για χρήση μάσκας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές τους και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθής ομάδας του πληθυσμού.

«Πρέπει να απομακρυνθούν από άτομα του περιβάλλοντός τους που είναι ευάλωτες ομάδες και να κάνουν καθολική χρήση μάσκας. Αν η μάσκα υιοθετηθεί σε καθολική κλίμακα στη χώρα, νομίζω ότι είναι η μόνη λύση».

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως στις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα να το απαιτήσει η κατάσταση και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως η περαιτέρω μείωση του αριθμού των προσκεκλημένων σε γάμους και γλέντια.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι έλεγχοι που γίνονται στα νησιά είναι στοχευμένοι.

«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα».

Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κοροναϊού και ιού της γρίπης

Ανησυχία για το «κοκτέιλ» κοροναϊού και του επερχόμενου ιού της γρίπης το χειμώνα εκφράζουν οι επιστήμονες. Όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους… Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιούς της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού (…) Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα με το δεύτερο κύμα, και θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις».

«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγμα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση» τόνισε ο κ. Αποστολακόπουλος.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι «είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες δεν ανησυχώ ακόμα εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα».

«Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα; Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει θα μείνει αρκετά χρόνια». «Ο ιός θα προσαρμοστεί θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο» διευκρίνισε πάντως ο κ. Αποστολακόπουλος. «Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό» είπε.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα λιμάνια

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, Γιώργος Πατούλης για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούνται από χθες με πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής στα λιμάνια της χώρας και στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τους καλοκαιρινούς τους προορισμούς.

Ο κ. Πατούλης μίλησε για τη δράση της περιφέρειας Αττικής και του ιατρικού συλλόγου Αθηνών, με βάση την οποία διενεργούνται επιδημιολογικοί δειγματοληπτικοί και εθελοντικοί έλεγχοι στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τα νησιά.

«Επειδή γνωρίζουμε ότι πολλοί πολίτες βρέθηκαν σε δημοφιλείς προορισμούς, θέλουμε να δημιουργήσουμε μέτωπο ασφάλειας ενημερώνοντας εκ νέου τον κάθε πολίτη ώστε να αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι το να προσπαθήσει να διατηρήσει μερικά μέτρα ατομικής ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 3000 έλεγχοι και περισσότεροι από 300 μόνο χθες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός της ημέρας.

Στόχος της δράσης αυτής είναι να πραγματοποιηθούν πάνω από 5000 έλεγχοι συνολικά μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Σε ισχύ τα νέα μέτρα

Από σήμερα Δευτέρα, ενεργοποιούνται τα νέα έκτακτα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη ώστε να συζητηθεί η εξέλιξη της πανδημίας.

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα, και τουλάχιστον μέχρι τις 24 Αυγούστου, η νέα δέσμη μέτρων που αποφασίστηκε. Στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός της διασποράς της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας, που, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται σε έξαρση.

Τα τριψήφια νούμερα κρουσμάτων των τελευταίων ημερών χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στην επιτροπή των ειδικών που παρακολουθούν την πορεία του κορονοϊού. Πολύ περισσότερο δε, καθώς τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως σε νέες ηλικίες και ειδικά σε άτομα που επιστρέφουν στις εστίες τους από τουριστικούς προορισμούς.

Το σημείο «κλειδί» για την ανάσχεση της διασποράς της πανδημίας, είναι η χρήση μάσκας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Συγκεκριμένα, από σήμερα ισχύουν τα εξής:

1. Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

2. Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.

Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:

– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,

– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.

3. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

4. Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.

5. Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

– Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.

Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.