Τα πιο αυστηρά μέτρα αυτή τη στιγμή στην χώρα εφαρμόζονται στην Πάρο και την Αντίπαρο όπου είναι υποχρεωτικές οι μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους ενώ υπάρχει απαγόρευση και στις κατ’ οίκον συναθροίσεις. Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του δημάρχου Αντιπάρου που λέει ξεκάθαρα ότι δεν γνωρίζει από τις αρχές πόσα είναι τα κρούσματα στο νησί του ενώ και οι δυο δήμαρχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί για να εποπτεύσουν την εφαρμογή των μέτρων.

Χωρίς ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων σε Πάρο και Αντίπαρο δηλώνουν οι δήμαρχοι των νησιών, οι οποίοι εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, κατά πόσο ήταν αναγκαίο να εφαρμοστούν από το περασμένο Σάββατο αυστηρότερα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Μέτρα, τα οποία όπως λένε, είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, από τη στιγμή που στην Αντίπαρο, υπάρχουν μόλις δύο αστυνομικοί για να κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους.

Και ενώ είναι απαραίτητη η εφαρμογή των μέτρων, δεν φαίνεται να τηρούνται ενώ οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι.

Κάτοικοι αλλά και τουρίστες σε Πάρο και Αντίπαρο το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, η ζημιά ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται καθώς η κίνηση στα σοκάκια είναι αισθητά μειωμένη από κόσμο ενώ οι ξενοδόχοι δέχονται την μια ακύρωση, πίσω απ’ την άλλη.

Παρά τον ντόρο πάντως, υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι οποίοι δεν φορούν μάσκα τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, τρίτη ημέρα σήμερα, εφαρμογής των αυστηρών μέτρων.

Αμφισβητεί την ιχνηλάτηση ο δήμαρχος Πάρου

Επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, έστειλε νωρίτερα σήμερα ο δήμαρχος της Πάρου, ζητώντας να του δοθούν αναλυτικά στοιχεία για τα κρούσματα στο νησί και ανάκληση των μέτρων. Ο ίδιος τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση του νησιού δεν αποτυπώνεται σωστά.

Ο δήμαρχος της Πάρου σημειώνει ακόμη ότι δεν είχε ενημέρωση από το κέντρο υγείας ότι τα κρούσματα είναι αυξημένα.

Δήμαρχος Αντιπάρου: Δύο αστυνομικοί επιβλέπουν 8 χιλιάδες επισκέπτες

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε για το θέμα και ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος.

«Σαφή εικόνα για τα κρούσματα δεν έχουμε. Γνωρίζουμε μόνο από τεστ που έχουν κάνει ότι είναι γύρω στα 14. Ο ΕΟΔΥ κάνει τεστ εδώ και μία εβδομάδα στο νησί. Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Αυτή τη στιγμή είναι 6-7-8 χιλιάδες οι επισκέπτες στο νησί, και γύρω στις 70 επιχειρήσεις εστίασης και άλλα τόσα ξενοδοχεία. Και έχουμε δύο αστυνομικούς και έναν στο γραφείο», σημείωσε ο κ. Φαρούπος.

«Είναι αδύνατον δύο αστυνομικοί να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων. Στα αυτοσχέδια πάρτι είναι πολύς ο κόσμος, πώς θα πάει ένας αστυνομικός; Φοβάται και για τη ζωή του. Έχω στείλει επιστολή στη διοίκηση στη Σύρο και πιστεύω ότι έστω και τώρα στο τέλος θα στείλουν άτομα να ενισχύσουν το αστυνομικό τμήμα», πρόσθεσε ο κ. Φαρούπος.

Πώς χάθηκε ο έλεγχος ξαφνικά σε Πάρο και Αντίπαρο

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα μίλησε για το θέμα και ο διευθυντής σύνταξης του in.gr Βασίλης Κανέλλης, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα Πάρο και Αντίπαρο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω όσα είπαν οι δήμαρχοι. Δεν υπήρξαν έλεγχοι και αστυνομικοί να κάνουν ελέγχους εκεί που έπρεπε. Υπήρξαν εκατοντάδες μην πω χιλιάδες τουρίστες Γάλλοι. Η Γαλλία είναι επιδημιολογικά στο «κόκκινο». Η απορία όλων είναι αν ελέγχθηκαν όλοι αυτοί. Όπως μου έλεγαν έγιναν ελάχιστοι έλεγχοι ή καθόλου. Φοβάμαι ότι μπορεί να ήταν αυτοί η πηγή του κακού για αυτό που έγινε σε Πάρο και Αντίπαρο. Ήταν σαν να ήταν κοινό μυστικό σε Πάρο και Αντίπαρο ότι υπήρχαν κρούσματα πολλά που στην καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ δεν φαίνονταν. Ωστόσο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί έλεγαν στους πολίτες ότι υπήρχαν κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι, αν είχαν συμπτώματα, ελέγχθηκαν, έμειναν στην Πάρο; Έφυγαν και πήγαν στην Αθήνα;», τόνισε ο Βασίλης Κανέλλης.

«Η κρατική ευθύνη συνίσταται σε δύο πράγματα. Δεν υπήρξαν αστυνομικοί να κάνουν τους ελέγχους αλλά και κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Επίσης, το κέντρο υγείας της Πάρου δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό. Μάλλον ήταν γυμνά τα νησιά στη συγκεκριμένη περίπτωση», κατέληξε ο Βασίλης Κανέλλης.