Γιατί θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7 το πρωί και στην Κρήτη, η οποία μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση μετρούσε μόνο 33 κρούσματα εξήγησε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, στην Κρήτη, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική, τα 33 κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι διάσπαρτα ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός στενών επαφών υψηλής επικινδυνότητας και μεγάλα ποσοστά μετακινήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν δεν εφαρμοστούν μέτρα, μέσα στις επόμενες 7 με 8 ημέρες θα παρουσιαζόταν έκρηξη κρουσμάτων στο νησί ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Τα κριτήρια μας όμως δεν είναι μόνο τα ποσοτικά. Πήραμε απόφαση και για την Κρήτη που έχει μόνο 33 κρούσματα. Προσέξτε, πρέπει να υπάρχει μία σχέση του αριθμού κρουσμάτων με τον πληθυσμό και το βασικότερο είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα μέσα στην κοινότητα. Στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. 33 κρούσματα.

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Τι προκύπτει όμως από τις ιχνηλατήσεις; Προκύπτει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών υψηλής επικινδυνότητας και μέσα από τις ιχνηλατήσεις των 33 κρουσμάτων προκύπτουν και μεγάλα ποσοστά μετακινήσεων από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα.

Άρα τι κάνομε; Το βάζομε αυτό σε ένα αλγόριθμο και από εκεί φανερώνεται μία πρόβλεψη ότι εφόσον συνεχιστεί αυτό για τις επόμενες 7 ή 8 μέρες ή αν έχουμε έλλειψη γνώσης, σε περίπτωση που δε μας έχουν πει αλήθεια, παίρνουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Να είστε βέβαιοι ότι η διαδικασία βασίζεται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία» είπε χαρακτηριστικά ο Χαρδαλιάς.