Το MEGA βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής από νωρίς το πρωί. Οι εικόνες που κατέγραψε η κάμερα στα Πολιτικά είναι δραματικές.

Ολοκληρωτική καταστροφή

Ολοκληρωτική καταστροφή. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος τις εικόνες από τα Πολιτικά Ευβοίας. Η κάμερα του MEGA κατέγραψε εικόνες «γροθιά το στομάχι», με περιουσίες κατεστραμμένες και ανθρώπους συντετριμμένους.

Η λάσπη καλύπτει τους δρόμους του οικισμού, αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων, οι οποίοι με φτυάρια και τσουγκράνες στα χέρια προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν.

«Ευτυχώς σωθήκαμε, θα πνιγόμασταν, γιατί ήταν η ροή του νερού πάρα πολύ μεγάλη», λένε στην κάμερα του MEGA πλημμυροπαθείς, δείχνοντας τις ζημιές που προκάλεσε η πλημμύρα στα σπίτια τους.

Έπιπλα, οικιακές συσκευές, ρούχα επιπλέουν όλα μαζί σε αυτό που κάποτε ήταν το σαλόνι των σπιτιών.

Μεγάλη η ορμητικότητα του νερού

Η ορμή του νερού ήταν τόσο μεγάλη, που πόρτες ολόκληρες ξηλώθηκαν από τη θέση τους, ενώ αυτοκίνητα αναποδογύρισαν και βρέθηκαν το ένα πάνω στο άλλο σαν τραπουλόχαρτα.

Στους τοίχους των σπιτιών, αλλά και των επιχειρήσεων, είναι «ζωγραφισμένο» το σημείο μέχρι εκεί που έφτασε το νερό. Οι περιγραφές των κατοίκων είναι συγκλονιστικές, αφού πολλοί παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και κατάφεραν να σωθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

«Σπάει η πόρτα η κεντρική, μπαίνει μέσα το νερό, με παρασέρνει μαζί με τα έπιπλα και με σφηνώνει στην πόρτα της κουζίνας».

Οι εικόνες από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις ης περιοχής φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Τα πάντα επιπλέουν και είναι καλυμμένα από στρώματα λάσπης.

«Ήταν τόσο πολύ το νερό που δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις τι έχει γίνει».

Νεκρό βρέφος οκτώ μηνών

Στο χωριό Πολιτικά έχασε τη ζωή του το βρέφος, οκτώ μηνών, το οποίοι δεν κατάφεραν να σώσουν οι γονείς του από το μένος του νερού. Επιπλέον, δύο άνθρωποι πνίγηκαν μέσα στα σπίτια τους, καθώς δεν κατάφεραν να αντιδράσουν έγκαιρα.

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, τόσο από τις κατοικίες τους, όσο και από τις επιχειρήσεις τους.

Τα πάντα είναι καλυμμένα με λάσπη. Όπως λέει στο MEGA κάτοικος του χωριού, του οποίου το σπίτι βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι που υπερχείλισε, «ευτυχώς ήμασταν ξύπνιοι και σωθήκαμε. Δε σώζετε τίποτα, γιατί το νερό είχε δύο μετρά ύψος περίπου και ότι έβρισκε το παρέσερνε».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ορμή του νερού ήταν τέτοια, που από όπου έβρισκε διεξόδους «έφευγε», ενώ κάποια στιγμή η στάθμη του έφτασε μέχρι και τη μέση της πόρτας του αυτοκινήτου του.