Το ανελέητο σφυροκόπημα της κακοκαιρίας δέχτηκε η Εύβοια, με πέντε ανθρώπους να έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωής – ανάμεσα και τους και ένα βρέφος 8 μηνών – καθώς και δύο άτομα να αγνοούνται.

Υπόγεια και ισόγεια σπιτιών πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για βοήθεια. Τα «ποτάμια» που σχηματίστηκαν από τα ορμητικά νερά έφτασαν το ένα μέτρο σε ύψος και ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούσαν να περάσουν σε διάφορα σημεία, δυσχεραίνοντας το έργο της.

Πρόβλημα αντιμετώπισαν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία κύκλωσαν όγκοι νερού.

Στην περιοχή προκλήθηκαν απίστευτες ζημιές, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περίπου 3.000 κατεστραμμένα σπίτια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα», ενώ αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

«Η σκέψη μας είναι με τους ανθρώπους που δεν τα κατάφεραν» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Εκατοντάδες κλήσεις για εγκλωβισμένους

Εκατοντάδες οι κλήσεις από ανθρώπους εγκλωβισμένους, από ανθρώπους που εγκατέλειπαν το αυτοκίνητό τους, και άλλους που παρασύρονται από τα νερά ή που αναζητούν καταφύγιο στις ταράτσες των οικοδομών.

Εκκλήσεις αδιάκοπες από ανθρώπους που σκαρφάλωσαν πάνω σε δέντρα για να σωθούν, από οικογένειές με μικρά παιδιά που βλέπουν τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι τους.

Ο κ. Γιώργος Μπενταβατζής μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» κατήγγειλε πως όπως έχει ενημερώσει και τις Αρχές, οι γονείς του και ο αδερφός του βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή Μανίκας Μπουρτζίου και ότι βρίσκονται πιασμένοι από ένα δέντρο στην προσπάθεια τους να σωθούν μπροστά από το πλημμυρισμένο σπίτι τους.

«Θα πνιγούν από λεπτό σε λεπτό» ήταν η δραματική του έκκληση για βοήθεια και για άμεση κινητοποίηση και διάσωσή τους με ελικόπτερο.

«Τραγική κατάσταση. Πνίγεται η αδελφή μου και ο γαμπρός μου είναι σε ισόγειο, ίσα ίσα που αναπνέουν από τη μύτη, εγώ πρόλαβα και ανέβηκα στην ταράτσα και σωθήκαμε. Υπήρξε ολιγωρία ξέρανε εδώ και μια εβδομάδα για να ειδοποιήσουν τον κόσμο να φύγουν, τεράστια καταστροφή. Στο ισόγειο η στάθμη είναι δυο μέτρα»» τόνισε στον ΣΚΑΪ κάτοικος της περιοχής.

«Είμαστε στις ταράτσες, το νερό στο σπίτι φτάνει πάνω από τα γόνατα. Είμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, έχουν παρασυρθεί αυτοκίνητα. Το θετικό είναι ότι έχει σταματήσει η βροχή» δήλωσε άλλος κάτοικος κοντά στο Λήλαντα ποταμό.

Οι πυροσβέστες αδυνατούσαν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών στις δύο περιοχές.

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου.

Στο Βασιλικό η γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον Λήλαντα ποταμό έχει υποστεί μερική κατάρρευση,ενώ έχουν πέσει κολώνες φωτισμού και πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει το σημείο, απαγορεύοντας στους οδηγούς να περάσουν από εκεί.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο.

Συνολικά 495 κλήσεις για παροχή βοήθειας, κυρίως για την άντληση υδάτων, έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην κεντρική Εύβοια

Οι κλήσεις αφορούσαν κυρίως την ευρύτερη περιοχή του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και του δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας, κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Επίσης, έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του Π.Σ. από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ.

Στην Εύβοια μεταβαίνει αύριο ο Μητσοτάκης

Στην Εύβοια θα μεταβεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής.

Όπως έγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο Twitter:

Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και αύριο θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή.