Το MEGA παρουσιάζει ένα νέο συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Στρατή Αγγελή από τη Βηρυτό. Μαρτυρίες και εικόνες μέσα από το νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου, όπου γιατροί και νοσηλευτές αγωνίζονται να σώσουν τους τραυματίες.

Ο απεσταλμένος του ΜEGA περπατά στους δρόμους ανάμεσα στα ερείπια της κατεστραμμένης πόλης που ισοπεδώθηκε από τις φονικές εκρήξεις.

Εκτεταμένες ζημιές στο «Άγιος Γεώργιος»

Στο νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος, όταν έγινε η έκρηξη, εκτυλίχθηκαν τραγικές σκηνές. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, με αυτοθυσία, καθώς ήταν και οι ίδιοι τραυματισμένοι, προσπαθούσαν να προστατεύσουν και να περιθάλψουν τους τραυματίες.

Οι εικόνες με τα αίματα στους τοίχους και τα πατώματα είναι «γροθιά το στομάχι» και φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Η παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου έχει καταστραφεί και, όπως λέει στον Στρατή Αγγελή γιατρός του νοσοκομείου, «υπάρχει πλήρης καταστροφή. Όλος ο όροφος έχει καταρρεύσει».

Τέσσερις νοσηλεύτριες έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος, με πολλούς ασθενείς και συγγενείς τους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά. «Δεν μπορώ να σας δώσω τον ακριβή αριθμό. Ακόμα μετράμε» λέει ο γιατρός.

Το απόγευμα της έκρηξης ήταν τρομακτικό για τους εργαζομένους στο νοσοκομείο. «Η πιο φοβερή μέρα της ζωής μας, δεν είχα βιώσει ξανά τέτοια εμπειρία» λέει στην κάμερα του MEGA η Νασρίν, αρχινοσοκόμα, της οποίας το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την έκρηξη, πρώτα μέλημα ωστόσο για την ίδια είναι να επισκευαστεί το νοσοκομείο.

«Ξεκινήσαμε κατευθείαν να βοηθάμε. Ήταν διάφορα περιστατικά, με τα σπασμένα τζάμια στην κοιλιά, στο κεφάλι, στα μάτια» λέει ο Αλέξανδρος Μαλέκ, χειρουργός, περιγράφοντας την κατάσταση μετά την έκρηξη.

Ώρα για έργα, όχι για λόγια

Με δήλωσή του, ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Ιωάννης Ι’, τονίζει πως είναι ώρα για έργα και όχι για λόγια.

«Είναι ώρα όχι για τα λόγια, αλλά για τα έργα για να ξαναφτιάξουμε όλα αυτά που καταστράφηκαν και να είμαστε κοντά στον λαό μας».

Συντρίμμια και αποκαΐδια

Στη συνοικία που βρίσκεται πάνω από το λιμάνι της Βηρυτού, τα κτίρια έχουν καταστραφεί. Συντρίμμια και αποκαΐδια βλέπει όποιος περπατά στους άλλοτε πολυσύχναστους δρόμους.

Τα σωστικά συνεργεία, σε μια άνιση μάχη με τον χρόνο, δεν έχουν σταματήσει στιγμή να επιχειρούν στα χαλάσματα, ψάχνοντας για τυχόν επιζώντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο αριθμός των αγνοουμένων σκαρφάλωσε στους 400, κάτι που, με τους ήδη 150 επιβεβαιωμένους νεκρούς, επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επίθεσης

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε ότι η έρευνα σχετικά με την φονική έκρηξη στην αποθήκη του λιμανιού της Βηρυτού εξετάζει αν προκλήθηκε από αμέλεια, από ατύχημα ή από πιθανή εξωτερική παρέμβαση.

Ο ίδιος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η έκρηξη να προκλήθηκε από κάποια εξωτερική παρέμβαση, από πύραυλο ή βόμβα.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με την έκρηξη και έκανε έκκληση για ενότητα.

Οργή και διαδηλώσεις

Έκδηλη είναι η οργή του κόσμου στον Λίβανο, με τους πολίτες να συγκεντρώνονται στην πλατεία «Μαρτύρων», δίπλα στο Κοινοβούλιο, και να ζητούν απαντήσεις. Χθες το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού.

Η τραγωδία που χτύπησε τη Βηρυτό, έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα, όπως ο πολυετής εμφύλιος, η οικονομική κρίση και η πανδημία του κοροναϊού.

Η συνωμοσιολογία έχει φουντώσει, με τα σενάρια που εμπλέκουν ξένο παράγοντα στην έκρηξη του λιμανιού να πυκνώνουν.

Μάλιστα, μεγάλος είναι ο φόβος του ξεσπάσματος ενός νέου εμφυλίου στη χώρα, ενώ έχει φουντώσει και ο «πόλεμος» συμφερόντων μεγάλων δυνάμεων για την περιοχή.

Δείτε το συγκλονιστικό οδοιπορικό του MEGA