Από τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το Μεξικό, ο ρεπόρτερ Τριπ Τζένινγκς έχει καλύψει διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Όμως ο πρώτος σοβαρός τραυματισμός του συνέβη στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

«Με χτύπησαν απ’ ευθείας στο μάτι», λέει στο CNN, συμπληρώνοντας ότι υποπτεύεται πως χτυπήθηκε από σφαίρα πιπεριού. «Θυμάμαι να βλέπω το φακό της αντιασφυξιογόνου μάσκας μου να θρυμματίζεται, και στη συνέχεια να κλείνω το μάτι μου και τη μάσκα μου να γεμίζει αίμα».

«Ανοιγόκλεισα τα μάτια μου ξανά και ξανά και κατάφερα να διώξω κάποιο από το αίμα. Είχα γεμίσει σπρέι πιπεριού», προσθέτει.

«Εκείνο το λεπτό του χτυπήματος έχει χαραχτεί πραγματικά στη μνήμη μου. Αυτή η εικόνα των θραυσμάτων που έσκαγαν από τη μάσκα μου. Και μετά το πρόσωπο και το σώμα μου να καίγεται από τις σφαίρες πιπεριού. Δεν είναι κάτι που μπορείς να ξεχάσεις», τονίζει.

Δεν τον προστάτευσε η ιδιότητά του

Ο Τζένινγκς εξηγεί ότι ξεκίνησε να καλύπτει τις διαδηλώσεις του Πόρτλαντ ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος από την έναρξή τους την άνοιξη. Αφού έκανε ένα διάλειμμα, όπως λέει, επέστρεψε στην κάλυψη των γεγονότων την περασμένη εβδομάδα και διαπίστωσε ότι οι εντάσεις είχαν κλιμακωθεί σημαντικά μετά την αποστολή ομοσπονδιακών πρακτόρων στην πόλη από τον πρόεδρο Τραμπ στις αρχές Ιουλίου.

Παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα, ο βετεράνος δημοσιογράφος που έχει εργαστεί για πολλά σημαντικά ΜΜΕ, συνέχισε να εργάζεται κατά τη διαδήλωση της Κυριακής.

Φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα και κρατώντας την κάμερα στο χέρι του, ο Τζένινγκς αναφέρει ότι τραβούσε βίντεο και φωτογραφίες των διαδηλωτών που απαιτούσαν φυλετική δικαιοσύνη και το τέλος της παρουσίας των ομοσπονδιακών πρακτόρων στην πόλη τους.

Όμως λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένστολοι χωρίς διακριτικά ζήτησαν από τους διαδηλωτές να διαλυθούν από την είσοδο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας περισσότερα μέσα καταστολής από όσα είχε δει να χρησιμοποιούνται στην πόλη σε όλη τη ζωή του – σύμφωνα με τον Τζένινγκς, ανάμεσα σε αυτά ήταν και πλαστικές σφαίρες, σφαίρες πιπεριού και δακρυγόνα.

Άνθρωποι άρχισαν να τρέχουν προς όλες τις κατευθύνσεις, να πέφτουν ο ένας πάνω τον άλλο, σύμφωνα με τον Τζένινγκς, που όπως λέει προσπάθησε να προστατευτεί πίσω από ένα αυτοκίνητο.

Χάος στη διαδήλωση της Κυριακής

Βίντεο που έχει τεθεί στη διάθεση του CNN και το οποίο απεικονίζει τις διαδηλώσεις της Κυριακής, δείχνει μια γυναίκα να ουρλιάζει καθώς δέχεται χτυπήματα από πλαστικές σφαίρες. Άλλο βίντεο δείχνει ένστολους να αρπάζουν διαδηλωτές και να τους πετούν στο έδαφος.

Οι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα πάνω από το φράχτη, προς την κατεύθυνση του δικαστηρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας του Πόρτλαντ. Περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, κάποιος άναψε φωτιά στην περιφραγμένη περιοχή, η οποία κατασβέστηκε άμεσα.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ένστολοι που απεικονίζονται στα βίντεο είναι τοπικοί ή ομοσπονδιακοί, όμως η Αστυνομία του Πόρτλαντ δήλωσε στο CNN ότι κανένα μέλος του σώματός της δεν εμφανίζεται σε αυτά, ενώ η υπηρεσία δεν ενεπλάκη στη διάλυση του πλήθους.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, μέσω της εκπροσώπου της, Στέφανι Μάλιν απάντησε: «Δεν θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε κάθε βίντεο που πρόερχεται από το Πόρτλαντ και να απαντήσουμε με βεβαιότητα αν απεικονίζει άτομο από το προσωπικό μας ή όχι».

Αφού περίμενε τους πυροβολισμούς να σταματήσουν, ο Τζένινγκς σηκώθηκε όρθιος και έβαλε τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του, προκειμένου οι αστυνομικοί να δουν την κάμερα και να αντιληφθούν ότι είναι δημοσιογράφος. Ξεκίνησε να απομακρύνεται, όπως είπε, ακολουθώντας την εντολή για διάλυση του πλήθους.

«Όμως μόλις γύρισα για πολύ λίγο να κοιτάξω πίσω μου, με πυροβόλησαν στο πρόσωπο», σημειώνει ο Τζένινγκς.

«Ξαφνιάστηκα. Ήμουν εκεί για να κάνω τη δουλειά μου», προσθέτει. «Έχω κάνει τη δουλειά μου με αυτό τον τρόπο σε πολλά διαφορετικά μέρη και σε πολλές διαφορετικές διαδηλώσεις σε διαφορετικές χώρες, αλλά και σε πολλά μέρη στις ΗΠΑ. Και κανονικά, όταν γίνεται ξεκάθαρο ότι έχεις μια δουλειά να κάνεις, να καταγράψεις τη διαδήλωση και πράγματι αυτό κάνεις, υπάρχει κάποιος βαθμός ασφάλειας που απλώς απουσίαζε την Κυριακή το βράδυ».

Αυτό το φόβο νιώθουν καθημερινά οι έγχρωμοι άνθρωποι

Αν και το μάτι του εξακολουθεί να αιμορραγεί, δεν έχει χάσει την όρασή του. Όμως ο Τζένινγκς τονίζει ότι ο τραυματισμός του είναι η απόδειξη ότι στο στόχαστρο της αστυνομίας δεν μπαίνουν μόνο εκείνοι που είναι βίαιοι ή προκαλούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ ούτε και το προνόμιό του δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει.

Όταν πυροβολήθηκε στο μάτι, όπως λέει, πέρασαν από το μυαλό του αμέτρητες σκέψεις. Σκέψεις όπως: «Ήταν αυτή η στιγμή που θα αλλάξει η υπόλοιπη ζωή μου; Είμαι τυφλός από το αριστερό μου μάτι; Μπαίνω σε μια διαδικασία που θα κρατήσει χρόνια;»

Όμως λέει ότι συνειδητοποίησε ότι αν και το «προνόμιο του να είναι λευκός» δεν τον προστάτευσε σε αυτή την περίπτωση, τα έγχρωμα άτομα ζουν καθημερινά με αυτό το είδος φόβου.

«Ήταν επιλογή μου να πάω στη διαδήλωση. Ήταν επιλογή μου να βρίσκομαι στο μοναδικό κομμάτι του Πόρτλαντ που ήταν σε αναβρασμό και βίωνε αυτού του είδους την κρατική βία», υπογραμμίζει. «Θα μπορούσα να τυφλωθώ, να δεχτώ πυροβολισμό στο κεφάλι χωρίς να φοράω κράνος και να πεθάνω. Όμως τα έγχρωμα άτομα βιώνουν αυτό το φόνο καθημερινά, όταν απλώς πηγαίνουν στην τράπεζα ή για ψώνια».

Πηγή: www.cnn.com