Την έντονη ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος και καθηγητής ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας.

Όπως σημείωσε, η επιδημία μάς πιέζει και από τα εισαγόμενα και από τα ενδογενή κρούσματα στην Αττική, αποτέλεσμα της χαλαρότητας και των συνωστισμών.

«Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο» δήλωσε.

«Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μες το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

«Να μη γίνουμε Βελιγράδι»

Μάλιστα, όπως επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής, το σημείο που είμαστε μπορεί να εκτραπεί σε πολύ χειρότερο.

«Στο Βελιγράδι ξυπνήσανε μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα».

Συμπληρωματικό μέτρο η μάσκα

Σχολιάζοντας την εκ νέου καθιέρωση της χρήσης μάσκας στους περισσότερους κλειστούς χώρους, ο κ. Σύψας είπε ότι η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, το κύριο μέτρο είναι οι αποστάσεις.

«Ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει αν έχουμε συνωστισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι ίσως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βιάστηκε να αίρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα εμπορικά κέντρα.

Για το μισό ασπίδιο που έχει καθιερωθεί από πολλούς εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Σύψας σχολίασε ότι είναι καλύτερο το ασπίδιο από το τίποτα. Ωστόσο, η προσωπίδα πρέπει να είναι εναλλακτική της μάσκας και όχι κύρια προστασία.

Τέλος, αν χρειαστεί να επιβληθούν οι μάσκες σε ανοιχτούς χώρους, όπως έγινε στην Ισπανία, τότε «θα έχουμε φτάσει σε απελπιστικό σημείο».

Το σενάριο για τα σχολεία

Ακόμα είναι νωρίς για απόφαση για τα σχολεία, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. «Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου» αποσαφήνισε ο κ. Σύψας.