Ολοι ήξεραν πως ζούσε στο Βερολίνο. Από το 2012 είχε μια κανονική ζωή, στο φως του ήλιου, σαν να μην είχε να κρύψει τίποτε. Αλλά ήταν μάλλον γι’ αυτό που τον εντόπισαν δυο δημοσιογράφοι της Μπιλντ πριν από μερικές ημέρες. Ο Λούις Εστέμπαν Κίμπουργκ έκανε έναν από τους συνηθισμένους του περιπάτους στη συνοικία του Φρίντρισαϊν. «Κύριε Κίμπουργκ», είπε ένας από τους δυο δημοσιογράφους στον άνθρωπο που φέρεται να ευθύνεται για περισσότερους από 150 θανάτους στην πατρίδα του, την Αργεντινή. «Η δικαιοσύνη της Αργεντινής σας αναζητά επειδή είστε υπόλογος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά και η γερμανική δικαιοσύνη σκοπεύει να σας ασκήσει δίωξη για φόνο. Τι απαντάτε;».

Σύμφωνα με τους δυο δημοσιογράφους, ο Κίμπουργκ, 72 χρόνων πια, έμεινε απαθής. Ψυχρός όπως την εποχή της ανελέητης δικτατορίας που από το 1976 έως το 1983 μετέτρεψε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε μια μαύρη τρύπα, η οποία κατάπιε 30.000 ανθρώπους που ήταν αντίθετοι στο δικτατορικό καθεστώς. Το μόνο που έκανε ο πρώην αξιωματικός του ανακριτικού γραφείου των πεζοναυτών, ήταν να χαμογελάσει. «Το ξέρω πολύ καλά. Είμαι εδώ και περιμένω. Αλλά περιμένω μια ενδεχόμενη δίκη στη Γερμανία και όχι στην Αργεντινή. Περιμένω ως αθώος. Και είμαι ήρεμος» είπε μόνο.

Το βίντεο με την απάντηση του πρώην υποδιοικητή μιας από τις πιο φημισμένες μονάδες των πεζοναυτών την εποχή του δικτάτορα Βιντέλα κατέληξε στο Διαδίκτυο. Τα σχόλια στα σόσιαλ μίντια και τα άρθρα που εμφανίστηκαν τόσο στον Τύπο της Αργεντινής όσο και στον βρετανικό Γκάρντιαν ήταν ένα διαρκές «κατηγορώ». Σήμερα όμως ο Λουίς Εστεμπάν Κίμπουργκ είναι γερμανός πολίτης. Η Γερμανία του εξασφαλίζει επομένως μια προστασία που προκαλεί αμηχανία στις Αρχές. Ο γερμανικός νόμος είναι σαφής: αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα έκδοσης, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να δικαστεί στη Γερμανία ο Κίμπουργκ για εγκλήματα που έχει διαπράξει στην Αργεντινή.

Πρώην υπεύθυνος μιας από τις πολλές ομάδες κρούσης που είχε συγκροτήσει η στρατιωτική δικτατορία για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, ο Κίμπουργκ ήταν γνωστός για τη δράση του στις Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου, δηλαδή σε εκείνες τις γυναίκες που άρχισαν να αναζητούν τους δολοφόνους των παιδιών τους στις αρχές του αιώνα, όταν η κυβέρνηση Κίρχνερ κατάργησε τον λεγόμενο «νόμο της υποχρεωτικής λήθης». Ο νόμος αυτός εξασφάλιζε αμνηστία σε μεγάλο μέρος εκείνων που ήταν υπεύθυνοι για τα βασανιστήρια και την εξαφάνιση των αντιστασιακών, επειδή υποτίθεται πως εκτελούσαν άνωθεν διαταγές.

Ενώ πολλοί από τους πρώην συντρόφους του δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, ο Λουίς Εστεμπάν Κίμπουργκ κατάφερε να αποφύγει τη δίωξη έως ότου έφυγε για τη Γερμανία. Εκεί προσπάθησε να σβήσει τα ίχνη του. Το όνομά του όμως εμφανίστηκε το 2017 όταν ζήτησε από την εισαγγελία του Μαρ ντε Πλάτα τη σύλληψή του ο Νέστορ Λόπες Κοράλες αδελφός του Αντρέα, ο οποίος είχε βασανιστεί μέχρι θανάτου το 1976. Ηταν οι ίδιοι οι δικαστές που ανακάλυψαν πως ο πρώην υποδιοικητής της ειδικής μονάδας των πεζοναυτών που δρούσε ως ομάδα θανάτου ζούσε πια στη Γερμανία. Στη μήνυση που είχε καταθέσει όμως ο Λόπες Κοράλες προστέθηκε στη συνέχεια ακόμη μία, ενώ δυο άλλες μηνύσεις, το 2012 και το 2015, τέθηκαν αμέσως στο αρχείο.

Ο Κίμπουργκ πάντως θεωρείται υπεύθυνος για τουλάχιστον 150 θανάτους ανδρών και γυναικών που είχαν συλληφθεί και βασανιστεί από τη μονάδα του. Οπως εξηγεί όμως στην Ντόιτσε Βέλε, ο Βόλφγκανγκ Κέλεχ, δικηγόρος με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο, η έκδοσή του είναι αδύνατη. Ο βασανιστής της χούντας του Βιντέλα έχει πλέον διπλή ιθαγένεια.