Ανεβαίνει και άλλο η θερμοκρασία με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμα και τους 38 βαθμούς την Πέμπτη σε ορισμένες περιοχές, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένονται και 40άρια.

Πιο αναλυτικά τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους που από το μεσημέρι θα είναι περισσότερες, αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 20 έως 34, στα δυτικά ηπειρωτικά από 20 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 23 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 38, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 22 έως 30, και στην Κρήτη από 20 έως 32 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση. Ιδιαίτερα στο Νότιο Αιγαίο προς το βράδυ οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν βορειοδυτικοί 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 32 βαθμούς.

40άρια το Σάββατο

Το Σάββατο, ωστόσο, ο καιρός θα φέρει και… 40άρια (Θεσσαλία) όπως προκύπτει από τον παρακάτω χάρτη της ΕΜΥ:

Ο χάρτης για τον καιρό της Κυριακής:

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, Περιφερειακή Ενότητα Ικαρίας, Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.