Την εκτίμηση ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό, ίσως κυκλοφορήσει αρχές του 2021, εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών για την ανάπτυξή του, είναι πολύ θετικά.

Πέρα από το εμβόλιο της Οξφόρδης υπήρχε και ένα ακόμη από τη Γουχάν. Όπως εξήγησε ο καθηγητής και τα δύο έδειξαν πολύ καλά ανοσολογικά αποτελέσματα στη χορήγηση μέσω της παραγωγής μιας πρωτεΐνης που δημιουργεί αντισώματα, τα οποία εξουδετερώνουν τον ιό.

«Τα εμβόλια είναι αυτή τη στιγμή στη φάση 2. Τώρα μένει τα αποτελέσματα να εκτιμηθούν σε μεγάλο αριθμό ασθενών, περίπου 30.000», προσέθεσε μιλώντας στον Σκάι. Όπως εκτίμησε σε 3 μήνες το πολύ θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα από το εμβόλιο. «Αν πάνε όλα καλά το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021», υπογράμμισε

Το μικρό εύρημα από την 2η φάση των δοκιμών του εμβολίου είχε να κάνει με τους άνω των 55. Τώρα θα δοθεί σε μεγαλύτερο ηλικιακό εύρος, επεσήμανε ο καθηγητής.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ακόμη μία έρευνα για εμβόλιο, που είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ και η οποία έχει, επίσης, καλά πρώτα αποτελέσματα