Οι βουλευτές, μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στην τοπική Βουλή του κρατιδίου της Εσσης, πρέπει να διακόψουν τις θερινές διακοπές και να επιστρέψουν την ερχόμενη εβδομάδα στο Βισμπάντεν, έδρα της Βουλής, για έκτακτη συνεδρίαση. Το επείγον ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι η υπόθεση των απειλητικών επιστολών που φέρουν την υπογραφή της εξτρεμιστικής ακροδεξιάς οργάνωσης «NSU-2.0». Αποδέκτες των επιστολών δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ήταν η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς στην Εσση, Ζανίν Βίσλερ, η τουρκικής καταγωγής δικηγόρος της Φρανκφούρτης, Σέντα Μπασάι-Γιλντίζ και η επίσης τουρκικής καταγωγής σατιρική ηθοποιός του Βερολίνου, Ιντίλ Μπαϊντάρ.

Για τα προσωπικά δεδομένα και των τριών γυναικών διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει αναζήτηση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές της αστυνομίας της ΅Εσσης. Συνέπεια των αποκαλύψεων ήταν να παραιτηθεί ο αρχηγός της Αστυνομίας στο κρατίδιο της Εσσης, Ούντο Μινχ, που φορτώθηκε την ευθύνη ότι δεν ενημερώθηκε έγκαιρα το υπουργείο Εσωτερικών.

Το όνομα της οργάνωσης και μόνον ξυπνάει αρνητικές μνήμες για τον τουλάχιστον προβληματικό ρόλο των διωκτικών αρχών σε ένα άλλο σκάνδαλο. Το όνομα παραπέμπει στον νεοναζιστικό πυρήνα NSU, τα τρία μέλη του οποίου από το 2000 και για μία σχεδόν δεκαετία δολοφόνησαν οκτώ Τούρκους μετανάστες και τον Ελληνα Θόδωρο Βουλγαρίδη. Τότε η αστυνομία, μολονότι είχε σαφείς ενδείξεις, δεν έψαχνε τους δράστες στο εξτρεμιστικό, νεοναζιστικό φάσμα αλλά μιλούσε για «μαφία του ντονέρ» και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η ονομασία NSU-2.0 παραπέμπει σε ενδεχόμενο συνέχειας εκείνου του νεοναζιστικού πυρήνα, με ανοιχτό το ερώτημα, εάν και σε ποιο βαθμό υπάρχουν διασυνδέσεις με την αστυνομία της Εσσης, αποκτώντας πρόσβαση σε κομπιούτερ της.

Το σκάνδαλο εντοπίζεται στην Εσση, αλλά ρίχνει παγγερμανική σκιά. Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι σημαντικό πλήγμα στη γενική εικόνα της αστυνομίας, είπε εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών. «Οι τρεις γυναίκες έχουν την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο. Ζήτησε πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου, από το οποίο θα πρέπει να βγουν και τα «απαραίτητα διδάγματα».

Ο ακροδεξιός εξτρεμισμός είναι η σημαντικότερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια, διαπιστώνει εδώ και καιρό ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Και η πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Σάσκια Εσκεν, διαπιστώνει ότι «πληθαίνουν τελευταία οι ενδείξεις για ακροδεξιούς εξτρεμιστές δράστες και δίκτυα στις γραμμές των σωμάτων ασφαλείας».

Η δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ επικαιροποίησε και στη Γερμανία την πολιτική αντιπαράθεση για φαινόμενα «συστημικού ρατσισμού» στους κόλπους της αστυνομίας. Τέτοια είναι η πρακτική «racial profiling» – αντιμετώπιση των πολιτών από τα όργανα της αστυνομίας βάσει στερεοτύπων και εξωτερικών χαρακτηριστικών. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, αρνείται τη διενέργεια ανεξάρτητης εξωτερικής έρευνας. Το «racial profiling» ούτε προβλέπεται, ούτε επιτρέπεται, λέει, άρα «δεν υπάρχει».

Αυθαίρετο συμπέρασμα, όταν πρόκειται για πάνω από 50.000 αστυνομικούς στη Γερμανία. Η πραγματικότητα λέει το αντίθετο. Κυρίως νεαροί με εμφανή τη μεταναστευτική τους προέλευση είναι πολύ συχνά στόχος ελέγχων αστυνομικών οργάνων. «Στο μικρό διάστημα που κράτησε η εξακρίβωση στοιχείων μου σε αστυνομικό τμήμα του Μονάχου», μου περιέγραφε την εμπειρία του νεαρός Ελληνας, «δεν είδα να προσάγεται ούτε ένας Γερμανός, παρά μόνον Αφρικανοί και γενικά μελαμψοί».