Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ανάρτηση τούρκου ιστορικού για την Αγία Σοφία, ο οποίος παρομοιάζει τις εικόνες που βρίσκονται εντός του χώρου, με… πόρνες. Ζητά μάλιστα την πλήρη αφαίρεση  των εικόνων, καθώς η παρουσία τους αποτελεί ασέβεια στον Μωάμεθ τον Πορθητή, όπως αναφέρει σε σε μήνυμά του στο Twitter.

Ο Ebubekir Sofuoglu, συνοδεύει  την ανάρτησή του, με την φωτογραφία του ψηφιδωτού της Ζωής της Πορφυρογέννητης, που βρίσκεται στο γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας.

Όπως αναφέρει: «Θα υπάρχει πόρνη στο τζαμί; Όμως, αν οι εικόνες δεν αφαιρεθούν, η παρακαταθήκη  του Μωάμεθ του Πορθητή, η Αγία Σοφία, μαζί με την πόρνη Ζωή θα έχει γίνει το πρώτο τζαμί παγκοσμίως όπου θα εκτίθεται μία πόρνη. Να μπει ένα τέλος στην ανοησία για προστασία των ειδώλων και να αποκαθηλωθούν πια οι εικόνες που αποτελούν ασέβεια προς τον Πορθητή».

Η Ζωή η Πορφυρογέννητη (περ. 978 – 11 Ιουνίου 1050) κυβέρνησε ως Αυτοκράτειρα των Ρωμαίων μαζί με την αδελφή της Θεοδώρα από το 1042 μέχρι το 1050 και ως Αυτοκρατορική σύζυγος από το 1028 έως το 1042. Την έχουν χαρακτηρίσει ως την Αυτοκράτειρα με την μεγαλύτερη επιρροή τον 11ο αι., η οποία καθόρισε για τέσσερις συνεχόμενες φορές τον Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.