Αστυνομικές υπηρεσίες αδιαφορούν και «αποκρύπτουν» υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας! Αυτό προκύπτει από αναλυτικό έγγραφο της ηγεσίας της ΕΛ.Α.Σ. που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ». Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται από την Αστυνομία περίπου 3.500-5.600 παρόμοια περιστατικά που έχουν επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ωστόσο φαίνεται ότι αρκετές από αυτές τις σημαντικές υποθέσεις εξαϋλώνονται λόγω αμέλειας αρκετών αστυνομικών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛ.Α.Σ., τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους αλλά και στις 73 νέες ειδικές αντίστοιχες υπηρεσίες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στις έδρες των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας που ιδρύθηκαν τον Νοέμβριο του 2019. Ακόμα παράλληλα δημιουργήθηκε επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ωστόσο σε έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που συντάχθηκε στις 2 Ιουλίου 2020 με τίτλο «Παραλείψεις αστυνομικού προσωπικού κατά τον χειρισμό των υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας» επισημαίνεται ότι «παρά την προφανή σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω φαινόμενο το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από φορείς και πολίτες αναφορικά με παραλείψεις κατά τον χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων. Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως την αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, την άρνηση λήψης μήνυσης καθώς και την εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών.

Οπως επί παραδείγματι αναζήτηση, σύλληψη του δράστη και παραπομπή του ενώπιον των εισαγγελικών αρχών»! Με βάση αυτές τις καταγγελίες στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ζητείται «απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία και άμεσης εκδήλωσης των υπηρεσιακών και δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης του αδικήματος. Ακόμη πρέπει να γίνονται οι ορθές υπηρεσιακές ενέργειες για τη σύλληψη του δράστη σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος και την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη.

Ακόμη από το προσωπικό του Σώματος που χειρίζεται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας να υπάρχει επίδειξη της απαιτούμενης ευαισθησίας και παγίωση της επαγγελματικής αντίληψης και υπευθυνότητας, τήρηση εχεμύθειας ως προς τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος και του φερομένου ως δράστη».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοδική τροχιά. Το 2014 είχαν καταγραφεί 3.512 περιστατικά, το 2015 3.572, το 2016 3.838, το 2017 3.930 και το 2018 αυξήθηκαν κατά περίπου 30% κι έφθασαν τα 4.722. Την περίοδο 2014-2018 το 66,32% των θυμάτων ήταν γυναίκες. Το 2019, σε σύνολο 5.540 θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, οι 4.171 ήταν γυναίκες, ενώ σε σύνολο 5.491 δραστών οι 4.618 ήταν άνδρες. Σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις μόνο το 30%-35% αυτών των υποθέσεων δημοσιοποιείται τελικώς…