«Δεν γνώριζα ποια ήταν η Ιωάννα Τούνη, αλλά δεν έχω παρά να τη συγχαρώ για τη γενναία πράξη της…». Κάπως έτσι ξεκινά η συντριπτική πλειονότητα των ύμνων που έχουν κατακλύσει τις τελευταίες μέρες τα ελληνικά σόσιαλ μίντια κι όχι μόνο για το συγκινητικό βιντεάκι που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Ιωάννα Τούνη, αποκαλύπτωντας «όλη την αλήθεια (sic) για παλαιότερο «ροζ» (ξανά sic) βίντεο» με πρωταγωνίστρια την ίδια, το οποίο ανέβηκε σε γνωστό τσοντοsite ανεξάρτητα από τη θέλησή της. Ετσι είναι. Ο μέσος νεοέλληνας δεν ξέρει ποια είναι η Τούνη. Ο μέσος νεοέλληνας είναι κουλτουριάρης, δεν βλέπει ποτέ ριάλιτι. Αν η Τούνη ήταν κάποια σολίστα πιάνου και έδινε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, θα την ήξερε. Τώρα όχι.

Anyway, στο θέμα μας. Είναι η Τούνη η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που έπαθε κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Εχουν προηγηθεί μερικές χιλιάδες, τουλάχιστον μία εκ των οποίων δεν άντεξε και έβαλε τέρμα στη ζωή της πριν από λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η πρώην δευτεραθλήτρια του «My Style Rocks» δεν είναι καν η πρώτη επώνυμη που βρέθηκε σε τούτη τη δυσάρεστη κατάσταση. Ανάλογες «εμπειρίες» είχαν στο παρελθόν ηθοποιοί, μοντέλα, αλλά ακόμα και άνδρες, όπως ο Στέφανος Κορκολής. Το «λάθος» όοοολων των παραπάνω ήταν ένα: Κανείς και καμιά τους δεν ανέβασε βιντεάκι συνοδεία ρομαντικής μουσικής στο YouTube ώστε να αποσπάσουν σέαρ, λάικ και ιμότικον «Νοιάζομαι». Κάποιοι επέλεξαν να σωπάσουν. Αλλοι κινήθηκαν νομικά. Ορισμένοι απάντησαν σε συνεντεύξεις όταν ρωτήθηκαν σχετικά. Βασικά, οι περισσότεροι πήγαν άκλαυτοι. Αντίθετα, η Τούνη θεοποιήθηκε. Θεωρήθηκε κάτι σαν σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και το εικόνισμά της έχει ήδη τοποθετηθεί πλάι στις Σουφραζέτες και στην Angela Davis. Βγήκαν ανακοινώσεις υπέρ της από κόμματα – μέχρι και από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Να περιμένουμε και κάποια συνάντηση με τη ΠτΔ;

Tο γεγονός πως η ιστορία αυτή «τρέχει» εδώ και χρόνια αλλά το βίντεο (αυτό με τη ρομαντική μουσική, όχι το sextape) γυρίστηκε μια εβδομάδα ύστερα από αντίστοιχο της γνωστής influencer Mia Khalifa είναι αρκετά ύποπτο. Ψάξτε επίσης να βρείτε πώς δημιουργήθηκε ο «μύθος» που ονομάζεται Kim Kardasian.

Aς έχουμε καλή πίστη ωστόσο και ας απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις: Είναι ένας άνδρας που δημοσιοποιεί ένα βίντεο με προσωπικές σκηνές κάθαρμα; Είναι. Αλλάζει κάτι στη συγκεκριμένη υπόθεση το γεγονός ότι η Τούνη ήταν παίκτρια ριάλιτι και όχι, ξερω γω, πυρηνική φυσικός; Εννοείται πως όχι. Είναι κακό για μια γυναίκα να κάνει σεξ; Φυσικά και όχι.

Αν όντως λοιπόν η Τούνη έπεσε θύμα, προφανώς και τη στηρίζουμε. Μέχρι εκεί όμως. Στην τελική είναι απλώς υπερβολικό μια γυναίκα να χαρακτηρίζεται σύμβολο της μάχης εναντίον του σεξισμού τη στιγμή που η ίδια όλα αυτά τα χρόνια με τη δημόσια παρουσία της υπηρετεί συνειδητά το στερεότυπο του ακριβώς αντίθετου.

Ο Θανάσης Χειμωνάς είναι συγγραφέας. Το τελευταίο μυθιστόρημά του «Ραμόν» (2019) κυκλοφορεί από τις εκδ. Πατάκη