Πώς θα δηλώσω την αποθήκη που ηλεκτροδοτείται από το κοινόχρηστο ρολόι της πολυκατοικίας; Η πισίνα θα πρέπει να δηλωθεί; Τι ισχύει για τον «αέρα» του ακινήτου; Αυτοί είναι ορισμένοι από τους γρίφους που επιχειρούν να λύσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πριν αποκαλύψουν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους προκειμένου να γλιτώσουν αναδρομικές χρεώσεις και πρόστιμα.

1.Η αποθήκη και το πάρκινγκ ρευµατοδοτούνται από το κοινόχρηστο ρολόι της πολυκατοικίας. Πώς θα δηλώσω την επιφάνειά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρµα;

Οσοι ιδιοκτήτες κατέχουν βοηθητικούς χώρους σε πολυκατοικίες, όπως υπόγεια γκαράζ ή αποθήκες που ρευματοδοτούνται από κοινόχρηστα ρολόγια, έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώσουν και τους χώρους αυτούς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ως ηλεκτροδοτούμενους. Ομως όσον αφορά το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα καθώς πολλοί δήμοι χρεώνουν ΤΑΠ στους ιδιοκτήτες και για τους χώρους αυτούς, σαν αυτοί να μην προσμετρώνται στους κοινόχρηστους και να ρευματοδοτούνται από τα ρολόγια των ιδιοκτητών και όχι από τα κοινόχρηστα ρολόγια. Σημειώνεται ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρεώνονται μόνο με δημοτικά τέλη και όχι με ΤΑΠ. Προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα σε περίπτωση μελλοντικής μεταβίβασης τέτοιων ακινήτων και να μην προκύψει εκ των υστέρων οφειλή ΤΑΠ προς τον δήμο προτείνεται οι χώροι αυτοί να δηλώνονται ως ηλεκτροδοτούμενοι από τους αριθμούς παροχής κύριας χρήσης και όχι από τους αριθμούς παροχής των κοινόχρηστων ρολογιών καταμέτρησης του ρεύματος. Αν όμως οι χώροι αυτοί προσμετρώνται σαφώς στους κοινόχρηστους για τους οποίους οφείλονται μόνο δημοτικά τέλη και όχι ΤΑΠ, τότε πρέπει να δηλώνονται ως ρευματοδοτούμενοι από το κοινόχρηστο ρολόι.

2. Εκτός από τα αδήλωτα τετραγωνικά µέτρα της κατοικίας µου θα πρέπει να δηλώσω και την επιφάνεια της πισίνας;

Ναι. Θα πρέπει να δηλωθεί και η επιφάνεια της πισίνας. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες των ξενοδοχείων.

3. Πώς δηλώνεται ο «αέρας», το δικαίωµα υψούν για το ακίνητο;  

Ο «αέρας» που αναφέρεται στο συμβόλαιο μιας οριζόντιας σύστασης ως δικαίωμα υψούν δηλώνεται ως μη ηλεκτροδοτούμενος.

4. Οσον αφορά το πάρκινγκ στην πιλοτή, το οποίο αποτελεί παρακολούθηµα του διαµερίσµατός µου, θα πρέπει να δηλώσω την επιφάνειά του στην ηλεκτρονική πλατφόρµα;

Οι θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή πολυκατοικίας δηλώνονται ως ανοιχτά πάρκινγκ, δηλαδή επιφάνεια του ακινήτου αν είναι ιδιωτικές, ενώ δεν δηλώνονται αν είναι κοινόχρηστοι χώροι.

5. Σε επαγγελµατικό ακίνητο άλλαξα χρήση και είναι πλέον κατοικία. Πώς θα δηλώσω την αλλαγή αυτή;

Οσοι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει χρήση στα ακίνητά τους, π.χ. από επαγγελματική στέγη σε κατοικία ή το αντίθετο, δεν μπορούν να δηλώσουν τη μεταβολή αυτή στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Για να δηλώσουν την αλλαγή αυτή θα πρέπει να επισκεφθούν τους δήμους.

6. Είµαι ιδιοκτήτης ενός εντός σχεδίου υπό απαλλοτρίωση οικοπέδου που ανήκει στον Δήµο Πατρέων. Το ακίνητο έχει δηλωθεί κανονικά στο Ε9 και στο πεδίο «Είδος εµπράγµατου δικαιώµατος οικοπέδου» έχει δηλωθεί ο κωδικός 13 (δηλ. ότι βρίσκεται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης από τον δήµο). Το υπό απαλλοτρίωση οικόπεδο θα πρέπει να δηλωθεί στην πλατφόρµα της ΚΕΔΕ;

Κάθε αλλαγή δικαιώματος επί του ακινήτου, π.χ. από ψιλή κυριότητα σε πλήρη κυριότητα, σε επικαρπία, δεν μπορεί να δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Απαιτείται επίσκεψη στον δήμο. Επίσης, μόνο στον δήμο θα βγάλουν άκρη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς υπό απαλλοτρίωσης και αυτό γιατί η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ προσφέρει μόνο επιλογές:

1. Πλήρης κυριότητα

3. Επικαρπία ή οίκηση

7. Είµαι ιδιοκτήτης ενός διαµερίσµατος στο οποίο έχω τακτοποιήσει έναν ηµιυπαίθριο χώρο 15 τ.µ., ο οποίος δεν έχει δηλωθεί στον δήµο. Στο διαµέρισµα έχω 50% την πλήρη κυριότητα και το υπόλοιπο 50% ανήκει στη σύζυγό µου. Θα πρέπει να υποβάλουµε και οι δύο δήλωση για τον τακτοποιηµένο ηµιυπαίθριο χώρο;

Οχι. Δεν χρειάζεται να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη.

8. Τα οικόπεδα θα πρέπει να δηλωθούν στους δήµους;

Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού: δηλώνονται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή στον δήμο καθώς επιβαρύνονται με ΤΑΠ.

9. Μπορώ να δηλώσω διαφορά µη ηλεκτροδοτούµενου ακινήτου;

Η δήλωση μπορεί να αφορά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Κάθε μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα πρέπει να δηλωθεί σε ξεχωριστή σειρά.

10. Τα τ.µ. στο Περιουσιολόγιο (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωµένα στον ΔΕΔΔΗΕ. Μπορώ να κάνω δήλωση µέσω της πλατφόρµας;

Αν τα τετραγωνικά μέτρα του Περιουσιολογίου (Ε9) είναι λιγότερα από αυτά που είναι δηλωμένα στον ΔΕΔΔΗΕ, η δήλωση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Η διαφορά θα εμφανίζεται αρνητική. Αν όμως τα τετραγωνικά μέτρα της δήλωσης είναι λιγότερα από ό,τι στο Περιουσιολόγιο (Ε9), η δήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αρμόδιο δήμο.